A tíz legnépszerűbb szakma 2010-ben az USA-ban és a briteknél

Vágólapra másolva!
A társadalmak változásával változnak azok a szakmák is, melyekre az egyes országokban igény van. Az Egyesült Államokban a tíz legnépszerűbb szakma közül hat az egészségüggyel kapcsolatos, a briteknél a marketinges állás is népszerű.
Vágólapra másolva!

A gazdaság és a társadalom fejlődésével a munkaerőpiac folyamatosan változik. Változik a népesség korösszetétele, a nők visszatérnek a munkaerőpiacra, az orvosi fejlesztések és a technológiai fejlődés pedig új területeit nyitotta meg a munkahelyteremtésnek.

Egyes szakmák hirtelen népszerűvé válhatnak: például a lakberendezésről vagy az állatkórházak működéséről szóló tévéműsorok egyik napról a másikra keresetté tesznek egyes szakmákat. A fokozott médiaérdeklődés ugyanígy más hiányszakmákat is könnyen a figyelem középpontjába állíthat.

Az egyik brit karriertanácsadó portál, az Alec számba vette 2010 legnépszerűbb szakmáit az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban. Értékelésük szerint az erre a területre belépő munkavállalók számának növekedése jelzi, hogy ezek a szakmák azok, melyeknél a következő öt évben a többieknél gyorsabb bővülés várható.

TOP 10-es lista az Egyesült Államokban

1. Hálózati rendszerelemző: Feladata a cégek informatikai fejlesztése, karbantartása, valamint a számítógépes technológiák által okozott problémák kezelése.

2. Orvos asszisztens: Diagnózisokat készít, terápiás és megelőző egészségügyi szolgáltatásokat nyújt. Az USA-ban idetartozik a családi orvoslás és a gyermekgyógyászat is.

3. Egészségügyi asszisztens: A növekvő egészségügyi szektorban egyre több adminisztratív és a klinikai feladatokat kell elvégezni, ebben segítenek ők. Lehetnek például csontkovácsok, ortopéd szakorvosok vagy akár szemészek.

4. Egészségügyi információs technikus: Ők felelnek az egészségügyi nyilvántartásokért (kórtörténet vezetése, kezelések, vizsgálatok, eredmények dokumentálása).

5. Szoftvermérnök: Új számítógépes szoftver rendszereket terveznek és fejlesztenek.

6. Fizikai terapeuta: A fogyatékkal élő, illetve mozgáskorlátozottak foglalkozó asszisztensek iránt egyre nő az igény az Egyesült Államokban.

7. Fitness oktató: A várakozások szerint egyre több időt és pénzt fordítanak majd az emberek szabadidős tevékenységre, így nő az igény az edzők munkája iránt is.

8. Adatbázis adminisztrátor: Számos szervezet működése már most is függő viszonyban van az adatokkal. Az adatbázis adminisztrátor elérhetővé teszi azokat.

9. Állatorvosi technikus: A várakozások szerint az élvonalbeli állatorvosi ellátás bővülni fog általában az egészségügy előrehaladtával. A munka jelentheti a kisállat műtéteket, az állattartást, a vadon élő állatok gyógyszerezését vagy az orvosbiológiai kutatásokat egyaránt.

10. Dentálhigiénikus: Fogászati megelőző tevékenységeket és egészségnevelő feladatokat látnak el, szorosan együttműködve a fogorvossal.

A briteknél másokra van igény

Az Egyesült Királyságban készített lista jelentősen eltér az amerikaitól. Itt első helyen az adatkommunikációs elemzők állnak, akiket a marketingesek, majd a szoftvermérnökök követnek. Az Egyesült Államokban oly népszerű egészségügyi munkakörök csak ezután következnek: a negyedik helyen az egészségügyi asszisztens, az ötödiken az ápolónő áll. A tízes listába nem is került be több, egészségüggyel kapcsolatos pozíció.

Az angol lista hatodik helyén a reklámügynökségek ügyfélkapcsolati vezetői, majd az ügyfélszolgálati asszisztensek következnek. A nyolcadik legnépszerűbb szakma az adatbáziskezelő, a kilencedik az adminisztrátor, végül a listára még a mérnökök fértek fel.