Vágólapra másolva!
Óriásiak a különbségek a szakmai gyakorlati helyek között. Az egyetemisták valahol csak kávét főznek és postára járnak, máshol viszont szakmájukba vágó, felelősséggel járó feladatokat kapnak. A legtöbb fiatal a gyakorlati hely keresésénél a sötétben tapogatózik. Egy müncheni főiskolás is így érezte, majd a dilemmára válaszként weboldalt alapított. A prakti-test.de portálon szakmai gyakorlatosok írnak élményeikről és értékelik a cégeket. Hasonló magyar kezdeményezéssel eddig még nem találkozunk, pedig elkelne egy megbízható hírforrás. A német oldal alapítóját, a 23 éves André Meiert kérdeztük.
Vágólapra másolva!

André Meier Münchenben szerzett diplomát turizmus-menedzsment szakon. Amikor a diplomázás előtti félévben a kötelező szakmai gyakorlatra keresett céget, tanácstalannak érezte magát. Nem talált megbízható hírforrást. A vállalatok kommunikációja PR-szagúnak tűnt, a gyakornokságon átesett fiatalokat pedig nem tudta, hol érheti el. Ekkor jött az ötlet, érdemes lenne egy erre specializálódott weboldalt indítani. Webdesigner barátjával össze is rakták az oldal tervét és fél évvel később, 2008 októberében már online tették a prakti-test.de oldalt.

Pontozzák a légkört, a fejlődési esélyt

A szakmai gyakorlaton átesettek két év alatt 450 vállalatot értékeltek, és folyamatosan növekszik az adatbázis nagysága. Hogy is zajlik mindez? A jelentés összeállítója 1-5 között terjedő skálán pontozza a munkahelyi légkört, a munkaidőt, a karrieresélyeket, a tanulási lehetőséget, az álláshirdetésben megfogalmazottak/valóság (disz)harmóniáját. A kérdőíven szerepel szabad szöveges rész a gyakornoki idő leírásáról, valamint megadhatóak olyan alapadatok, mint a havi fizetés a gyakorlat hossza, a gyakorlat éve.

Kényes kérdés, miként reagálnak a cégek a negatív kritikára. André Meier elmondta, többségben vannak a pozitív értékelések, ám vannak "fekete bárányok". Ők e-mailben vagy telefonon ügyvéd közvetítésével próbálják megakadályozni a publikációt vagy levetetni az értékelést.

"Eddig csak gyakornokok kérésére távolítottunk el értékeléseket. Munkaadók nyomására csak nagyon kevés esetben és csak az értékelést adóval egyeztetve tettünk minimális módosításokat. Perre eddig nem került sor. A munkaadók leggyakoribb kérése, hogy saját maguk mutathassák be a gyakornoki munkát. Ezt csak ritkán tesszük lehetővé, ugyanis ha a munkaadó rózsaszín képet fest egy rossz gyakornoki helyről, akkor az oldal célja veszik el" - fűzi hozzá az oldal üzemeltetője.

Különbségek két telephely között

Azért is érdemes tüzetesen olvasgatni a gyakornokok élményeit, mert lehetnek különbségek vállalaton belül. "Gyakori szereplője az értékeléseknek egy olyan cég, amelynek Münchenben és Berlinben is van képviselete. Míg Berlinben nagyon jó gyakornoki lehetőséget nyújtanak, addig Münchenben a leggyakoribb feladat a dobozcipelés, a futári munka, az irodai bevásárlás intézése, tehát semmi értelmes feladat.

André Meier elmondta, különös figyelmet fordítanak az adatvédelemre. Az értékelés leadásához regisztrálni kell, amihez e-mail cím és egy tetszőleges felhasználói név szükséges. A riportok név nélküliek. "Átolvassuk a tartalmat de nem szerkesztjük. Csak arra ügyelünk, hogy a szalonképes legyen a megfogalmazás. Ha valami probléma merül fel, utánakérdezünk a szerzőnél."

Elmondása szerint a főiskolások hasznosnak találják az oldalt. "Kapunk olyan e-maileket, hogy a hallgatók rajtunk keresztül találtak remek gyakornoki lehetőséget. Tudjuk, nem mindenkinek tudunk segíteni, de reméljük, hogy megkönnyítjük sokak pályakezdését és leleplezzük a rossz munkaadókat" - mondja a gyakornoki tesztoldal alapítója.

Karácsony Zoltán