[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
munkahelyálláskeresésálláskarrierirodai munkatippek-tanácsok

Miről árulkodik irodai íróasztalunk?

2010.12.15., 17:17|Utolsó módosítás:2010. 12. 15., 17:23|

Egy fotó a családunkról, kedvenc focicsapatunk logója, vagy egy plüss állatka és máris otthonosabban érezzük magunkat a munkahelyünkön. Vannak azonban cégek, ahol szigorúan szabályozzák mi (nem) lehet a munkaasztalon. Érdemes ügyelni a munkaállomás kinézetére, ugyanis sok mindenről árulkodhat.

JÁTSSZ ONLINE!

A dolgozói íróasztal berendezése nehezebb feladat mint gondolnánk, a saját igényeink mellett figyelembe kell vennünk a cég és az esetleges ügyfelek elvárásait is. Egy banki követeléskezelő ("behajtó") esetében például nem szerencsés a túlzottan vidám, gazdag dekoráció, míg egy PR, marketinggel foglalkozó vállalatnál kreativitást sugallhatnak a dizájnos kiegészítők. Vannak olyan vállalatok is, ahol a pedáns rend az asztalokon arculat része. "Egy korábbi munkahelyemen egy bögrét nem lehetett az asztalon tartani, mindig csak az aktuális anyag dossziéja lehetett előttünk, de dolgoztam olyan munkaadónál is, ahol a cégarculathoz hozzátartozott, hogy a számítógépen mindenkinek a cég nevét jelző háttérképet kellett beállítania. Ez már kifejezetten zavart" - meséli az építészmérnökként dolgozó Dániel. "A többi munkahelyemen nem volt ennyire szigorú a szabályozás, de az mindenhol elvárás volt, hogy a nap végén rendet hagyjunk az asztalunkon. Ha véletlenül bejön egy ügyfél, akkor sokat jelenthet a rend, a megrendelő akár közvetlen párhuzamot találhat az építész képességei és az iroda kinézete között. A legtöbb esetben azért nincs szigorú tiltás. Lehetne kint fotó, vagy kiskaktusz, de ha egy iroda nagyon dizájnos, akkor azt kár elrontani egy plüss krokodillal" - fejtette ki véleményét az építész.  

Asztalunk rossz fényt is vethet ránk

Az íróasztal berendezése a tulajdonosáról is sokat elárulhat. Érdemes egy pillantást vetni a végeredményre külső szemlélőként. Mi vajon mit gondolnánk arról, aki a mienkhez hasonlóan rendezné be az asztalát? Egy telepakolt asztal fegyelmezetlenséget, míg egy üres asztal lustaságot sugallhat a kollégák és a vezetőség felé. Természetesen bizonyos mértékig fontos az individualitás a munkahelyen, de bánjunk vele mértékkel.

Bárdi Krisztina, egy pénzügyi tanácsadó cég munkatársaként sok különböző irodában megfordul naponta. Véleménye szerint nem kelti komoly ember benyomását, ha valaki túl sok kabalát tesz ki az asztalára. "Úgy látom, hogy manapság a családi fényképek már kimentek a divatból, személyes tárgyak és egy-egy plüss állat is inkább csak a nők asztalán található. A férfiaknál szinte soha semmi olyan nincs elől, ami nem funkcionális. Ez nem is baj, nem tesz jó benyomást, ha valaki túl sok felesleges dolgot tárol az asztalán. Épp a múltkor egy új ügyfelet látogattunk meg és az asztala tele volt mindenféle apróságokkal. Én inkább csak megmosolyogtam a látványt, de a férfi felettesem szemében jókorát vesztett az illető a komolyságából."

A szabályok mellett az ergonómia is fontos

Íróasztalunk berendezésekor az arany-középutat kövessük - véli Szirmay Ágnes munkapszichológus. "A családi fotó normális kelléke lehet egy íróasztalnak, de az, hogy milyen irányban áll, már egyéni ízlés kérdése. A család az életünk része, éppen ezért fontos, hogy a róluk készült képre mi bármikor ránézhessünk, de az ügyfelek, tárgyalópartnerek ne feltétlenül lássanak rá. A vezetőket is óvnám a túlzott tiltásoktól, ugyanis a hatékony munkához elengedhetetlen, hogy a dolgozó jól érezze magát a környezetében. A személyesség valamilyen mértéke szükséges ahhoz, hogy az emberek a magukénak érezzék a saját terüket. Ami az asztalok dekorációját illeti, az irodának nyilvánvalóan ízlésesnek és egységesnek kell lennie, de a pici személyes dolgok nem fogják megbontani ezt az egységet" - mondja Szirmay Ágnes munkapszichológus.

Dorofejev Tamara

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »