[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskeresésálláskarrierirodai munkaegészségmegőrzéstippek-tanácsok

Egészségmegőrzési tanácsok irodistáknak

2010. 12. 20., 10:45|Utolsó módosítás:2010. 12. 20., 10:48|

Az iroda, mint zárt légtér ideális terep a vírusok terjedésére, különösen télen, amikor a legtöbb munkahelyen szellőztetés helyett inkább a légkondicionálót kapcsolják be. Ennek ellenére a megfelelő higiénés szabályok betartásával és helyes táplálkozással sokat tehetünk a megbetegedések elkerüléséért. Néhány tanács a téli hónapokra irodistáknak.

JÁTSSZ ONLINE!

"Egyelőre csak influenzaszerű megbetegedésekkel találkoztunk, ami főleg a fiatal felnőttek körében fordul elő gyakrabban" - mondja Dr. Soós Zoltán háziorvos. Ám azért nem árt, ha munkahelyünkön megtesszük a szükséges óvintézkedéseket a vírusok elkerülése érdekében.  Hogy mi is ez pontosan? Például zsebkendőhasználat, gyakori kézmosás, a fizikai kontaktus kerülése és saját evőeszköz használata. "Amennyiben technikailag megoldható a szellőztető rendszer baktérium-, vírusmentesítése, csíraszámcsökkentése, az nagyban segíthet a fertőzések terjedésének meggátolásában" - teszi hozzá az orvos. Vannak azonban felesleges intézkedések is. "A fizikai elválasztás az asztalok közé emelt paravánokkal nem segít semmit, ahogy az sem, ha pár centivel odébb húzódunk a szomszédos kollégától, mivel a dolgozók azonos légtérben maradnak továbbra is."

A higiéniás szabályok betartásán kívül a megfelelő vitaminbevitellel is sokat tehetünk a megbetegedések elkerüléséért. "A megfelelő antioxidáns hálózat nemcsak a betegségek megelőzése, hanem az egészséges sejtműködés szempontjából is elengedhetetlen. A megfázásos, influenzás időszakban a nagy antioxidáns potenciálú vitaminok - A, C, E vitamin - fokozott bevitele sokat segíthet az immunrendszer erősítésében."

A téli zöldség más vitamintartalmú

Vígné Sági Katalin dietetikus szerint ezeknek a vitaminoknak a megfelelő mennyiségű bevitelét a leginkább a helyes táplálkozással érhetjük el. "A kiegyensúlyozott táplálkozás javítja az immunrendszerünket is, azonban étrendünk összeállításakor érdemes figyelembe venni az egyes gyümölcsök és zöldségek szezonalitását is. A télen kapható Spanyolországból ideszállított és a frissesség megőrzése érdekében erősen permetezett paradicsom vitamintartalma nem összehasonlítható a nyáron kapható magyar, szabadföldi paradicsommal. Ennek ellenére természetesen fontos, hogy mindennap együnk friss zöldséget és gyümölcsöt" - fejtette ki véleményét Vígné Sági Katalin dietetikus.

Sokat segít a déli rövid séta

Vígné Sági Katalin szerint egy irodai dolgozó téli tápanyag igénye nem sokban különbözik a nyáritól. "Nincs szükség több energiára ahhoz, hogy a fűtött irodában üljünk, majd munka után beszálljunk az autóba vagy felszálljunk a buszra. Ennek ellenére ösztönös, hogy ilyenkor mégis a magasabb energiatartalmú ételeket kívánjuk. Vigyázzunk, mert ez az ösztön nem az irodai dolgozói életformával alakult ki. Másik téli sajátosság a kevesebb napfény és az emiatt fellépő téli depresszió. Bár a jó minőségű csokoládé növelheti valamelyest az úgynevezett boldogsághormont, de senkinek nem ajánlom, hogy ezt válassza a probléma megoldására, mert már akár fél tábla csokoládé elfogyasztása is könnyen felboríthatja a kiegyensúlyozott táplálékbevitelt. Ehelyett mindenkinek inkább azt ajánlom, hogy az ebédszünetben szakadjon ki a kollégákkal legalább egy félórára az irodai környezetből és a közeli menzában ebéd közben beszélgessenek egyet. Ha a menzai menüt úgy választjuk ki, hogy közben ügyelünk a változatosságra, akkor azzal sokkal többet teszünk az egészségünkért, mintha egész nap ki sem mozdulunk az irodából."

A dietetikus még hozzáteszi, célszerű naponta ötször keveset enni és az ülő munkát végzőknek inkább friss gyümölcsöt és zöldséget választani nassolnivalónak.  

Dorofejev Tamara

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »