[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásinformatikakarrierinformatikustippek-tanácsok

Milyen a versenyképes informatikus?

2011.02.03., 10:46|Utolsó módosítás:2011. 02. 03., 10:49|

Az informatika továbbra is sztárszakma az álláspiacon. Átlag feletti kereset és sok ("Állás" rovatunkban 700-nál is több) ajánlat várja a váltásra kész szakembereket. A piacképesség megőrzéséhez azonban rendszeres képzés, az angol mellett még egy világnyelv megtanulása és mobilitási hajlandóság szükséges. Nincsenek könnyű helyzetben a fejvadászok sem, ugyanis a jó szakembert nehéz váltásra bírni. Körkép az IT állásokról.

JÁTSSZ ONLINE!

Az informatika még mindig a legkeresettebb szakterületek közé tartozik. "Állás" rovatunkban jelenleg 715 ajánlat található ebben a kategóriában.

5000 informatikus végez évente

Az informatika területét mindemellett a továbbtanulók is kitüntetett figyelemben részesítik. Tavaly a legnépszerűbb felsőoktatási szakok listáján az informatikus a negyedik helyen végzett 2752 jelentkezővel. Becslések szerint 5 ezren végeznek a területen évente. Ma Magyarországon megközelítőleg 100 ezer informatikus dolgozik - ám igazán naprakész, értékelhető szakmai tudással csupán felük rendelkezik. Újabb kihívás emellett a szakemberek - és persze a tanácsadó irodák és a toborzó cégek számára is - hogy a szakterület innovatív jellege miatt a legprofibbaknak akár két-három havonta el kell sajátítania a legújabb technológiákat.

Kik a legmenőbbek?

"Az elmúlt időszakban rendkívül kelendőek lettek a mobil-applikáció, iPhone- és az Android-fejlesztők. Emellett továbbra is keresettek a Java, a .Net programozók és az  SAP támogatók"- adott betekintést a piaci helyzetbe Móricz Zsuzsa, a Randstad Hungary Kft. IT toborzási specialistája. Nagy igény mutatkozik emellett a gyártó cégek robotszoftvereire specializálódott, beágyazott fejlesztőkre is. Egy másik, újabban szintén nagyon keresett terület az üzleti intelligencia: az itt tevékenykedő szakemberek az adminisztrációt és a céges riportokat támogató programok szakértői. A trendek így nem meglepő módon abba az irányba mutatnak, hogy a specialistáké a jövő. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a több különböző szakterületről részleges ismeretekkel bíró informatikusok nem tudnak majd a piacon érvényesülni. Az ő béreik ugyanakkor érzékelhetően lejjebb mentek az elmúlt időszakban. Részben a válság, részben a folyamatosan megújuló elvárások miatt, amelyekben a specialisták értelemszerűen jobban teljesítenek. Az ideális IT-szakemberek 3-5 év tapasztalattal rendelkeznek és az újdonságok terén is képben vannak. Ők átlagosan bruttó 600 ezer forint körül keresnek havonta - a skála végpontja extrém esetben akár bruttó 800 ezer forint is lehet. (A pályakezdő informatikusok bére havi bruttó 300 ezer forintról indul.)

Angol mellé kell még egy nyelv

A szakemberek kelendőségének egyébként csak egyetlen tényező szabhat határt - ez pedig a nyelvtudás hiánya. A stabil angoltudás mellett mára egyre több cég várja el egy további - például a német, vagy akár a spanyol, a francia - nyelv magas szintű ismeretét a pályázóktól.

Az informatikusra vadászó cégek a fenti nyelvi elvárások miatt sincsenek könnyű helyzetben. A másik nagy kihívás a szakemberek piaci mobilitása. "Minden szempontból megfelelő informatikust találni - aki sem a szakmai, sem a nyelvi kérdésekkel, sem az innovációkkal nem áll hadilábon - meglehetősen nehéz feladat.  A valóban jókat ugyanis már rég felszívta a munkaerőpiac és többnyire elégedettek is az aktuális helyzetükkel. Nem igazán könnyű őket átcsábítani egy új céghez. Ez a réteg ráadásul tudatos karrierépítő is - így az amúgy is magas jövedelemszint miatt egy, az aktuális fizetéshez képest például 10 százalékkal magasabb bérajánlat általában nem elég nyomós érv számukra a váltáshoz"- mutat rá az informatikusvadászat nehézségeire Szekeres Katalin, a Manpower toborzási és marketing vezetője. A szakma krémjét így anyagi előnyökkel motiválni nem nagyon lehet, miközben sokan nem is szívesen hagynak maguk mögött egy jól bevált csapatot, ismerős munkakörnyezetet.

Az elcsábítás eszközei

Felkelthető ugyanakkor az érdeklődésük egy új állás iránt az inspiratív, igényes, ergonomikus munkakörnyezettel, a rugalmas munkaidővel, és a szakmai fejlődés lehetőségével. Az informatikusok többsége megfontolt, racionális ember, a kiszámítható karrieríveket szereti.

A hazai munkaadóknak nehézséget jelent, hogy a nyelvet jól beszélők, a magasabb fizetés miatt gyakran veszik az irányt Nyugat-Európa felé.

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »