Mennyit keres egy szakács?

Mennyi keres egy szakács? A séfek fizetése, cigányétterem
Vágólapra másolva!
Bruttó 106 881 forint. Ennyi volt 2010-ben egy szakács havi alapfizetése a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat bérstatisztikája szerint, amely a hivatalosan bejelentett munkabéreken alapul. Az átlagfizetés azonban keveset árul el egy szakmában a kereseti lehetőségekről. Akad hely, ahol 90 ezerrel kell beérnie a szakácsoknak, a csúcson egymillió forint körül keresnek havonta.
Vágólapra másolva!

Az éttermek már toborozzák a személyzetet a nyári szezonra. Internetes hirdetésben egy tihanyi panzió például havi nettó 250 ezer forintos fizetésért keres főszakácsot a nyárra. "Heti 6 nap a munka, napi 10 órás műszakokkal és egy vasárnapi szabadnappal. A főszakácsnak természetesen a szállást és az étkezést is biztosítjuk a szezon időtartamára"- tudtuk meg a szálláshely tulajdonosától.

A próbamunka mindent eldönt

Egy másik hirdetésben egy kelet-magyarországi főiskola keresi menzájának leendő szakácsát. "Rátermettségtől, ügyességtől függően nettó 90-120 ezer forintos fizetéssel tervezzük felvenni a legmegfelelőbb jelentkezőt" - árulta el az iskola egyik szakácsa. A szakma sajátosságait figyelembe véve egyetlen próbanap alatt már feltérképezhető a pályázó alkalmassága. "A szakácsjelöltnek kétféle levest és hatféle második fogást kell elkészítenie a próbanapon. Közben a háttérből figyeljük a diákok reakcióit, és azt, mennyire fogynak az ételek. Ha jól dolgozott, ízletesen készítette el a fogásokat, az a menük fogadtatásából egyértelműen látszik" - magyarázta a szakács, aki a munkaerő-kiválasztással is foglalkozik.

Bár az OKJ-s bizonyítványt adó iskolák valósággal ontják magukból a pályakezdőket, egyelőre nem telített a szakma Magyarországon. "Intézményünkből évente 800 végzős kerül ki a munkaerőpiacra, mintegy 60 százalékuk szakács. Indulásként általában nettó 120-150 ezer forintot kereshetnek. Ez az összeg a tehetségesebb szakácsoknál 4-5 év múlva akár havi nettó 300-400 ezer forintra emelkedhet, konyhafőnökké általában 2-3 év eltelte után léphetnek elő" - mondja Kovács László, a Gundel Károly Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola szakképzési igazgatója.

Hiányszakma Nyugat-Európában

Aki pedig tehetséges és mobil, azt várja a nyugat-európai álláspiac. "Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban - a magyar bér három-négyszerese könnyedén megkereshető - így a nyelveket beszélő fiatal szakemberek rendre élnek is a lehetőséggel. Egy két éve végzett diákom például Németországban él, bruttó kétezer eurót keres, és egyelőre esze ágában sincs hazajönni"- adott betekintést a szakma helyzetébe Kovács László.

A kialakult helyzethez az is nagyban hozzájárult, hogy az EU-tagországokban más szerkezetű a szakácsszakképzés. Így a nyugat-európai szakemberek többségének - bár magasabb szinten ismernek egy-egy gasztronómiai részterületet - nincs olyan átfogó ismerete a konyhaművészet egészéről, mint a nálunk végzetteknek. A Magyarországon megszerzett és külföldön továbbfejlesztett szakmai tudást épp ezért nagyra értékelik.

A szakácsok kereseti viszonyait az étterem profilja is meghatározza. Egy bejáratott vendéglő főszakácsa nem ritkán többet keres, mint a nagyobb éttermekben dolgozó, részfeladatokat ellátó kollégái, mert munkája nagyobb felelősséggel és több önállósággal jár. Egy ilyen szakember 10-15 év gyakorlattal akár bruttó 500 ezer forintot is megkereshet.

A krém 1 millió forint felett keres

Ennél többet csak kevesen érnek el szakácsként. A szakma krémje 1 millió forint felett is kereshet havonta - igaz, ebbe az élcsapatba legfeljebb húsz ember tartozhat Magyarországon. "Az ilyen kaliberű sztárszakácsok nyelveket beszélnek, külföldön is megfordultak, neves, például Michelin-csillagos étteremben dolgoztak, forog a nevük a sajtóban" - magyarázza Simon Gábor, a szakácsokat is képző Corvus Kft. igazgatója.

"Emellett érteniük kell a marketinghez, mert ha tetszik, ha nem, ez is a showbusiness része. Munkájukhoz ugyanis szervesen hozzátartozik, hogy a gasztronómiában az emberek életérzést, kikapcsolódást is keresnek. A jobbára a sztárséfek szakmai jelenléte miatt látogatott luxuséttermeket a közönség legkevésbé sem az éhségérzet, sokkal inkább az élmények miatt keresi fel."

Takács Gabriella