[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
konferenciavállalkozásvállalkozó

Karrier női vállalkozóként - elégedettek sorsukkal

2006.06.01., 9:37|Utolsó módosítás:2006. 06. 01., 9:39|

A vállalkozónők úgy látják: tevékenységük elé főként a mindig változó lévő gazdasági környezet, a bürokrácia, a konkurencia és a folytonos megújulás kényszere gördít akadályokat - derült ki a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány vállalkozónők számára rendezett konferenciáján. Az üzletasszonyok mégis azt mondják: nem tapasztalták, hogy női mivoltuk gátat jelentene vállalkozásaik sikerességében. A vállalkozói életformát egyikük sem cserélné fel alkalmazotti léttel.

Csík Klára: Nehéz a váltás az alkalmazotti létből

JÁTSSZ ONLINE!

Nagyné Király Éva, a személyre tervezett női ruhakollekciókat készítő VIP Szalon ügyvezetőnője a folyamatosan változó gazdasági mutatókban, a konkurens vállalkozások tevékenységében látja a női vállalkozásokat leginkább fenyegető veszélyforrásokat. Ennek ellenére pozitívan jellemzi saját piaci helyzetét.

Főként a bürokrácia nehezíti a vállalkozónők életét

A vállalkozónők közül sokan azt tapasztalták: nem könnyű eleget tenni a kialakulóban lévő EU-szabályrendszer követelményeinek. Többségük úgy véli: ezek a szigorítások leginkább a vendéglátóipar területén vállalkozókat érintik hátrányosan. A folyamatos konkurenciafigyelés mellett az állandó megújulási készség fontosságát is többen kiemelték. "A bürokrácia, a hivatali ügyintézések nehézkessége, az előnytelen bankhitel-konstrukciók nem kedveznek a vállalkozásoknak" - sorolta a vállalkozói lét buktatóit Bernáth Ágota, a Bervina Hajtástechnika Kft tulajdonos-ügyvezetője. Amiben teljes az egyetértés: a vállalkozások egyik legnagyobb kerékkötője a tőkehiány lehet.

Nőként érvényesülnek az üzlet világában

A vállalkozónők többsége nem érzékelte, hogy az üzleti életben hátrányt jelent női mivoltuk. Állításuk szerint erre aránylag ritkán kerül sor. Ám azt is elárulták: találkoztak olyanokkal is az üzlet világában, akik emiatt ítélték meg kedvezőtlenül személyüket.

Elvétve van példa diszkriminációra

Gróf Ágnes, az Azték Choxolat! csokoládé-kávézó mindössze 30 éves társtulajdonosa, a hivatali ügyintézések alkalmával többször tapasztalta: fiatal vállalkozónőként lekezelően tárgyalnak vele az íróasztal túloldaláról. A SEED Alapítvány kutatásai szerint arra is akadt példa: a vállalkozás tulajdonosnője helyett automatikusan a férjjel, vagy a férfi tulajdonos társsal kezdett volna tárgyalást az egyik üzleti partnerjelölt.

Éjjel-nappal újításokon törik a fejüket

A konferencia résztvevői abban is egyetértenek: tevékenységük nem pusztán jól jövedelmező pénzforrás, hanem a nap 24 óráját lekötő életforma. Többségük ezért nem is különíti el a magánéletet és a vállalkozással együtt járó teendőket. Szüntelenül fejlesztéseken, megújuláson gondolkoznak. Akad, aki az éjjeliszekrényén is jegyzettömböt tart. Az ok: így akár álmából ébredve azonnal papírra vetheti a legfrissebb üzletfejlesztési koncepciókat.

A vállalkozás teljesen más életforma

Csík Klára, az Indeed Management Consultancy ügyvezető igazgatója arról számolt be: komoly erőpróbát jelentett számára 26 éves alkalmazotti létforma után átállni a vállalkozói életstílusra. A vállalkozói lét ugyanis teljesen más életvezetést, gondolkodásmódot, állandó pozitív gondolkodást igényel. Arra is felhívta a vállalkozónők figyelmét: érdemes tisztában lenni a helyes irányvonallal és célokkal. Ám el kell kerülniük a rossz időgazdálkodás, a túlhajszoltság csapdáját.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »