[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
dohányzástárgyalástárgyalóasztal

Üzleti siker: a tárgyalás helyszínén is elbukhat

2006.09.18., 12:43|Utolsó módosítás:2006. 09. 18., 12:43|

A jó tárgyalástechnika még nem elég a sikerhez: az üzleti találkozók helyén, a körülményeken is rengeteg múlik. Könnyen megközelíthető, zajmentes helyszínt célszerű választani. A hangulatvilágítás, a szögletes tárgyalóasztal, az ital és a dohányzás kerülendőek. A reptereken bérelhető irodák is megoldást jelenthetnek.

Lipcsei András

JÁTSSZ ONLINE!

"A tárgyalástechnika önmagában nem garantálja a sikert: a megfelelő helyszín kiválasztásán, a körülményeken legalább ekkora hangsúly van" -magyarázza Lipcsei András, a Dr. Pendl & Piswanger Vezetői Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Magánlakás: csak bejáratott üzleti kapcsolatban

Általában a kedvezőbb alkupozícióban lévő fél jelöli ki a helyszínt. A "hazai pálya"- az egyik fél megszokott környezete-magabiztosabbá, oldottabbá, eredményesebbé teheti a tárgyalásokat. Előfordul, hogy a felek egyikük otthonában folytatják a megbeszélést. A magánlakásban bonyolított tárgyalás több éves, sikeres üzleti együttműködésnél javasolt: egyébként nem ajánlott. "Sokan úgy tartják: a teniszpálya mentén köttetnek a jó üzletek. Nem kizárt, ám kevéssé elterjedt gyakorlatról van szó."   

Jól megközelíthető, nem zsúfolt helyet kell választani

Megszokott, hogy a felek semleges "terepet" választanak. A földrajzi hely sem elhanyagolható: célszerű mindkét résztvevő számára könnyen megközelíthető helyet keresni. "Egy szálloda hallja, egy üzleties stílusú, mégsem hivalkodó étterem vagy kávéház  a nem túl zsúfolt - kézenfekvő megoldás lehet. Mozgalmas helyeken érdemes a létesítmény elszigetelt, különálló részébe - a sarokasztalokhoz, vagy boxokba- szervezni a tárgyalást, ahol nem zavaró a folytonos jövés-menés." 

A hangos zene zavaró lehet

A helyszín kiválasztásánál figyelembe kell venni a törzsközönség összetételét is. Kényes pont lehet az élőzene. Mindig a zenekartól legtávolabb eső pontot kell kiválasztani: ha a hangerő megzavarhatja a tárgyalást, célszerű más helyszín után nézni.
Exkluzív, kiemelt árkategóriás helyszínre akkor lehet szükség, ha hosszú, sikeres üzleti kapcsolatot szeretnének a felek méltó módon megünnepelni. 

Figyelembe kell venni az üzleti partner szokásait

A külföldi partnereket nem tanácsos magyaros étterembe vinni, ha nem tudjuk biztosan, tolerálják-e a fűszeres, paprikás ízvilágot. A kereséskor tiszteletben kell tartani az üzleti partner kulturális, életvezetési, vallási szokásait. "Vegetáriánust, muzulmán vallású személyt ne vigyünk olyan helyre, ahol nem választhat húsmentes ételt, vagy disznóhúst kell ennie."       

Fénnyel szemben nem látni a másik fél reakcióját

Sose üljünk háttal a kijáratnak, vagy fénnyel szemben! Feszélyező nem látni, mi zajlik a háttérben, fénnyel szemben nem lehet leolvasni a tárgyalópartner arcáról a reakciókat. A hangulatvilágítás ugyancsak nem ajánlott.

Az ovális tárgyalóasztal bizalomgerjesztő

Kerülni kell a hagyományos, szögletes asztalokat. "Az asztal két oldalán ülők könnyen érezhetik magukat ellenfélnek. Ha szögletes az asztal, egymásra merőleges oldalain kell helyet foglalni: ez jobban feltételezi a tárgyalásnál a partneri viszonyt." Amennyiben megoldható, inkább kerek, vagy ovális tárgyalóasztalt válasszunk!

Alkohol és dohányzás: egyik sem ajánlott a tárgyaláson

Üzleti tárgyaláson ne fogyasszunk alkoholt! A tárgyalás teljes koncentrációt igényel. Kivételek persze vannak: hosszú, eredményes üzleti kapcsolat sikerére nyugodtan lehet koccintani. A dohányzás viszont nem javasolt.

A reptereken is lehet irodát bérelni

Egyre elterjedtebb gyakorlatnak számít, hogy forgalmas európai repülőtereken az üzletemberek igény szerint teljes felszereltséggel, személyzettel irodát bérelhetnek, akár egy-két órára is. "Ez is ideális megoldás lehet az üzleti tárgyalás helyszínének meghatározásakor"- teszi hozzá Lipcsei András.        

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »