Nem elég az ötlet és a tőke a vállalkozóvá váláshoz

Vágólapra másolva!
Szeretne megszabadulni a főnökétől? Van jó ötlete, ám nem tudja, hogyan induljon neki? Megoldás lehet saját vállalkozás indítása, amelyben a maga ura és a profit is a saját zsebében marad. Vállalkozni azonban nem egyszerű, ahogyan az egy vállalkozóvá vált egykori alkalmazott történetéből kiderül.
Vágólapra másolva!

Répánszki Anikó egy kft. call center részlegének vezetőjeként dolgozott, amikor a vezetőség úgy döntött: kiterjeszti a részleg tevékenységét, és a jövőben nemcsak a belső telemarketinges feladatokat látják majd el, hanem külső megbízásokat is vállalnak. Megkeresnek különböző cégeket, hogy szervezzék ki a telefonos tevékenységüket, amit végül ők látnak majd el. A hölgy elgondolkodott: ezt egyedül is képes lenne megvalósítani. "A saját lábamra akartam állni. Úgy láttam, bizonyos projekteket sikeresebben tudnék menedzselni, mint a feletteseim. Tudtam, első számú vezetővé válni rövid időn belül csak egy saját vállalkozás elindításával lehetséges és így a profit is az ő zsebébe vándorol", indokolja döntését a Anikó. 2006 májusában megalapította a LogicCall Team Telemarketing Kft.-t. Azóta a cégnek 40 alkalmazottja van, és a napokban nyitnak egy új irodát Nyíregyházán, ahol további 15-20 főt foglalkoztatnak majd.

Alapos, több hónapos előkészítés kellett

Milyen lépésekkel jutott el idáig? "Először is ki kellett számolnom, körülbelül mennyi pénz szükséges az induláshoz. Mivel a nulláról indultam, ezért hónapokig csak gyűjtögettem. Eközben elkezdtem kiépíteni későbbi ügyfélkörömet, valamint tárgyalásokat folytattam a beszerzéseket illetően. Sikerült több beszállítóval is kedvező részletfizetési megállapodást kötnöm, így az indulást másfélmillió forintos kezdőtőkéből finanszírozni lehetett. Legalább hét-nyolc alkalmazottra volt szükségem, emellett irodát kellett bérelnem, meg kellett vennem a bútorokat, irodai eszközöket, és a call center működéséhez elengedhetetlen szoftvert és a számítógépeket. Tárgyaltam több céggel, felmértem a piacot, a konkurenciát. Emellett kitaláltam a cég arculatát, kiválasztottam a nevet, feltérképeztem a cégalapítás jogi hátterét. Azért döntöttem e vállalkozásforma mellett, mert úgy láttam, hogy ezen a területen egy kft.-t komolyabban vesznek, mint egy bt.-t.

A bankok nem adtak hitelt

Nem volt zökkenőmentes az indulás, a cégalapítástól a működés indulásáig négy hónap telt el. "Rendkívül nehéz időszak volt. Szinte semmi nem készült el időre: a call centernek helyet adó irodaház átadása is csúszott, és a szoftver sem érkezett meg időben, ráadásul kezdetekben nem megfelelően működött. A pénz fogyott - egy alkalmazottat már fizetnem kellett -, a cég viszont még nem működött", meséli Anikó, aki próbáltam bankokkal tárgyalni hitelfelvételről, ám kezdő vállalkozások számára egyáltalán nem biztosítottak lehetőséget. Az állami támogatásokkal ugyanez volt a helyzet. Csak a már egy-két éve működő vállalkozásoknak tudtak bármilyen segítséget nyújtani. Azt tapasztaltam, hogy egy kezdő vállalkozás szinte semmilyen formában nem kap támogatást - kivételt képez ez alól egy alapítvány segítsége. Végül nehézkesen, de elindultunk" - meséli a vállalkozónő.

Nem elég az ötlet és a tőke

Amint Répánszki Anikó történetéből kiderül, egyáltalán nem nevezhető egyszerűnek a nulláról beindítani egy sikeres vállalkozást. "Egy vállalkozás indítása alapos átgondolást igényel. Nem elég pusztán egy jó ötlet, a megvalósíthatósága, életrevalósága, a rá mutatkozó igény felmérése legalább annyira fontos" - mondja Tischler Andrea a 18-32 év közötti induló vállalkozók támogatásával foglalkozó Életpálya Alapítvány programkoordinátora. "A leendő vállalkozónak a szakmai területet érintő ismeretein túl a vállalkozásindítással, működtetéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítása is nélkülözhetetlen. Kitartással, vezetői és érdekérvényesítési készségekkel egyaránt rendelkeznie kell. Ahhoz, hogy a kezdeti sikertelenséget elkerülje a fiatal, célszerű elkészíteni a vállalkozás üzleti tervét. Nagyon körültekintően kell megvizsgálni a pénzügyi lehetőségeket, ha sikeresen akarja működtetni vállalkozását" - teszi hozzá.

Pályázatok, inkubátorház, tanácsadás

Az Életpálya Alapítvány az átgondolásban és az üzleti terv elkészítésében nyújt segítséget, ingyenes kiadványokkal, szakmai tanácsadással. "Emellett két programunk ad lehetőséget a pénzügyi támogatás megszerzésére. Az egyik a "Keressük az év legígéretesebb fiatal vállalkozóját!" pályázatunk, amelyre április 30-ig lehet még jelentkezni és ahol a legjobb üzleti tervek készítőit pénzjutalomban részesítjük. A másik pedig az Ifjúsági Pénzügyi Támogatási Program melynek keretében akár 1 millió forint visszatérítendő támogatáshoz juthat a megalapozott Üzleti tervet benyújtó leendő vállalkozó", magyarázza Tischler Andrea.

A vállalkozni akaró fiatalokat segíti a Budapesti Ifjúsági Vállalkozó Központ (BIVÁK) is. A hozzájuk fordulók szintén tanácsadásban részesülnek, és különböző tréningeken vehetnek részt. Pályázni lehet továbbá a 21 inkubátor helyiség - iroda és műhely - egyikére is. Ehhez részt kell venni a tréningeken, és egy üzleti tervet kell eljuttatni a központba.

A munkaügyi központ is támogatja a vállalkozni vágyókat, ám ehhez legalább 3 hónapja regisztrált munkanélkülinek kell lenni a kérelmezőnek. A pályázó 3 millió forintig terjedő kamatmentes tőkejuttatást nyerhet el, vagy legfeljebb hat hónap időtartamra a havi minimálbért. Ehhez a beruházás bruttó költségének a 20 százalékának megléte szükséges. A támogatást pályázati úton nyerhetik el az érdeklődők.

Oroszi Babett