Önzőbbé teszi a munkavállalókat a válság

Vágólapra másolva!
A nehéz gazdasági helyzetben a magyar munkavállalók egyéni céljaikat helyezik előtérbe, lazul a kötődésük a vállalathoz - állapították meg a Hewitt humán tanácsadó vállalat kutatói az idei Legjobb munkahely felmérés kapcsán. Ha a cégek túlzottan a költségcsökkentésre koncentrálnak, nem ismerik el dolgozóik munkáját, nem tájékoztatnak a cég helyzetéről, hosszú távú terveiről, félő, hogy a legértékesebb munkatársaikat veszíthetik el. Az idei felmérésen egyébként két gyógyszeripari cég szerezte meg a két kategóriában az első helyet.
Vágólapra másolva!

"A recesszió miatt ellentétes hatások érvényesülésére számíthatunk a dolgozók motivációja terén. Egyrészt eljött az "önzés ideje", és a dolgozóknak érthető módon fontosabb saját sorsuk biztosítása, mint vállalatuk sikere. Másrészt viszont a biztonságos munkahely felértékelődik szemükben, így sokat nyerhetnek azok a vállalatok, akik meg tudják tartani dolgozóik bizalmát" - foglalja össze tapasztalatait Veres Rita, a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. üzletágvezetője, egyben a felmérés regionális vezetője.

Már a válság előtt is sok volt a pesszimista vélemény

A magyarországi adatokat április-augusztus között vették fel, még a pénzügyi válság kirpbbanása előtt, így vélhetően a mostani állapot még borúlátóbb. Pedig a Hewitt kutatói már az év korábbi részében is sok pesszimista véleménnyel találkoztak a. A megkérdezett mintegy 36 ezer magyar munkavállaló közel egyötöde tartott egyértelműen állása elvesztésétől, és további 13 százalék tartotta lehetségesnek, hogy meg kell válnia jelenlegi munkahelyétől. A pesszimizmusban osztoznak a vezetők is, a kérdőívet kitöltők közül minden harmadik a következő egy-két évben jelentős leépítéseket valószínűsített, és még ennél is többen (47%) számítottak ugyanezen az időtávon a források, a költségvetési keret esetleges csökkenésére.

Önzőbbé teszi a válság a dolgozókat

Ilyen bizonytalan helyzetben a dolgozók számára sokkal lényegesebbé válik saját sorsuknak biztosítása, mint az, hogy sikeres-e a vállalat. Az egyéni célok előtérbe helyezése, a lazuló kötődés csökkenő elkötelezettséghez vezet, a dolgozók nem feltétlenül lesznek hajlandók extra erőfeszítéseket tenni a cég sikere érdekében, a csökkent munkakedv és lelkesedés pedig egyáltalán nem az, amire egy gazdasági szervezetnek ilyen kritikus időszakban szüksége lenne. Ugyanakkor egy ellentétes hatás is érezhető a dolgozók hozzáállásában. A magyar munkavállalók számára mindig is lényeges volt a biztonságos, stabil munkahely, az általános bizonytalanság idején pedig ez még inkább felértékelődik a szemükben. Így rendkívül sokat nyerhet az a vállalat, aki épít a dolgozók elkötelezettségére és törekszik bizalmuk megtartására.

Kevesebbet törődnek a cégek dolgozókkal

A vállalatok sürgősségi listáján is számos tényező előreugrott: hatékonyabb működés, költségcsökkentés, a vásárlók/ügyfelek megtartása a romló gazdasági körülmények ellenére, így a dolgozók elkötelezettsége nincs figyelmük központjában. Azonban pont most nem szabad háttérbe szorulnia a munkavállalói elkötelezettségnek, a tehetségekre fókuszáló programoknak, hiszen az "önzés idején" a dolgozók kötődése csökken, és pont legtehetségesebb munkatársait veszítheti el a vállalat. Égető probléma tehát a dolgozók motiválásának kérdése, a vállalatoknak el kell gondolkozniuk azon, hogy a csökkenő források mellett hogyan tudják ösztönözni a munkavállalókat, akár pénz nélkül is.

Csak a dolgozók fele érez elismerést a cégtől

A magyar dolgozók fele érzi csupán, hogy munkáját, teljesítményét erkölcsileg elismerik, és még ennél is kevesebben állítják, hogy közvetlen felettesüktől rendszeresen kapnak dicséretet, ha jól végzik munkájukat, ezen a területen tehát bőven van még fejlődési lehetőségük a hazai munkaadóknak. A vállalatok források csökkenése miatt rendkívül óvatosak: a konzervatívabb mértékű emelések, a fizetésemelések közötti időközök növelése, illetve a bérek befagyasztása közül valamelyik garantáltan szerepel a cégek tervezett akciói között. Ugyanakkor ennek ellensúlyozásaként extra képzési és fejlesztési programok biztosításával, a béremelés juttatásokká alakításával, valamint a juttatások költséghatékonyságának növelésével számos vállalat törekszik a dolgozókat motiváló és egyúttal készpénzkímélő megoldások előtérbe helyezésére.

Keveset tudnak a dolgozók a céges tervekről

Hogyan nyerhetik meg a vállalatok az inkább saját problémáikra koncentráló alkalmazottaikat? "A kulcsszó a bizalom. Jelen kritikus helyzetben a vállalatok alapjai rendülhetnek meg, ha a munkatársak bizalmát és motivációját is elvesztik" - hívja fel a figyelmet Veres Rita. A munkavállalók jelen helyzetben a vezetőiktől várják az egyértelmű irány kijelölését, illetve a munkaerő mobilizálását. Bár a felsővezetés és a kommunikáció mindig hangsúlyos szerepet játszott a dolgozók vállalathoz fűződő viszonyának meghatározásában, általános bizonytalanság idején fontosságuk még inkább felerősödik. A magyar dolgozók kevesebb, mint fele érzi, hogy megfelelő tájékoztatást kap a vállalat hosszú távú célkitűzéseiről, és még ennél is kevesebben, csupán 40 százalékuk véli, hogy vezetői őszintén tájékoztatják a céget érintő kérdésekről, holott a bizalom megteremtésének ez lenne az alapja.

Segíthet a kommunikáció összehangolása

A felsővezetői csapatnak őszintén kell kommunikálnia a vállalat tényleges üzleti helyzetét a dolgozók felé - bármilyen nehéz is legyen ez -, ugyanakkor "vissza kell foglalnia" az emberek szívét és eszét, hogy közösen tudjanak cselekedni a helyzet javításáért. Ennek eléréséhez szükség van a felsővezetők, a HR és a középvezetés teljes összehangoltságára, ez azonban az esetek túlnyomó többségében hiányzik - jegyzi meg Veres Rita.

Itt vannak a Legjobb munkahelyek

A Világgazdaság-Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés eredményei alapján 2008-ban Magyarország Legjobb Munkahelye a GlaxoSmithKline Pharma és a Quintiles Magyarország Kft. A Hewitt immár nyolcadik alkalommal végezte el a Legjobb Munkahely Felmérést Magyarországon, idén másodszor a Világgazdaság partnerségével. A felmérésben közel 150 vállalat 36.531 munkavállalója vett részt. A felmérésben összesen 141 vállalat 36 531 munkatársát és 648 felsővezetőjét kérdeztük meg.

Magyarország Legjobb Munkahelyei 2008

"Nagyvállalatok" kategória
1. GlaxoSmithKline Pharma
2. Mars Magyarország Értékesítő Bt. - Mór
3. Microsoft Magyarország Kft.
4. Mediaedge:cia Magyarország
5. Novartis Hungária Kft.

"Kis- és középvállalatok" kategória
1. Quintiles Magyarország Kft.
2. Radnóti Miklós Általános Iskola
3. Wrigley Hungária Kft.
4. Johnson & Johnson Orvostechnológiai Szektor
5. Milupa - Nutricia

Iparági győztesek:

IT iparág Microsoft Magyarország Kft.
Média/reklám iparág Mediaedge:cia
Oktatási intézmények Radnóti Miklós Általános Iskola - Mór
Termelő vállalatok Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.
Pénzügyi szolgáltatások iparág Aviva Életbiztosító Zrt.