Védi a jog a hidegben dolgozókat

Vágólapra másolva!
Nemcsak a nyári hőségben, hanem a hideg téli hónapokban is vannak a munkaadóknak plusz munkavédelmi kötelezettségei. Mínusz fokokban a szabad ég alatt vagy hideg irodában dolgozóknak védőfelszerelés jár extra pihenőidővel és kötelező forró teával. A szabályokat érdemes betartani: a mulasztás akár több millió forintjába is kerülhet a cégeknek.
Vágólapra másolva!

Szabadban végzett munka esetén már akkor is hideg munkahelynek tekintendő a munkavégzés helyszíne, amennyiben a napi középhőmérséklet legalább a munkaidő felében +4 fok alá süllyed. "Alacsony hőmérséklet esetén több, jellemzően a szabadban végzett munka során kell különös gondot fordítani a hidegnek minősülő munkahelyekre vonatkozó szabályok betartására. Ilyen például a mezőgazdasági ágazat-állattartó telepek, fakitermelés, az építőipar. Ide tartozik a kereskedelem is a kültéri vásárokkal, és az olyan közszolgáltatások, mint például az úttisztítás, a szemétszállítás "- tájékoztatott Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szóvivője.

Védőitalként 50 fokos forró tea

"Hidegben dolgozók számára a megfelelő hőmérsékletű védőitalt is biztosítani kell: az előírt forró tea hőmérséklete mindig 50 fokos legyen. A tea elfogyasztásához természetesen megfelelő higiéniai körülményeket kell teremteni: mindig, minden dolgozónak legyen saját használatra pohara "- hívja fel a figyelmet.
A hidegnek minősülő munkahelyen a munkáltatónak emellett óránként minimum 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt is biztosítania kell. A pihenőidő eltöltéséhez ülőhely dukál megfelelő fűtéssel.

Az irodákban legalább 20-22 C o kötelező

Zárt térben végzendő munka esetén már engedékenyebb a szabályozás. "Ebben a helyzetben csak plusz 10 fok alatti tartós hőmérséklet esetén kell a hideg munkahelyek esetére előírt plusz speciális intézkedéseket megtennie a munkáltatónak. A megfelelő léghőmérséklet biztosítása azonban mindig a munkáltató feladatai közé tartozik" - tette hozzá.

A munkavédelmi rendelet egyébként a zárt helyen dolgozók számára ideális hőmérséklet meghatározását egyrészt az ott folyó munka jellege, másrészt a munkával járó fizikai igénybevétel alapján határozza meg. Hideg évszakban ennek megfelelően szellemi munka esetén 20-22 fok, könnyű fizikai munka esetén 18-20 fok, közepesen nehéz fizikai munka esetén: 14-18 fok, míg nehéz fizikai munka esetén legalább 12-14 fok munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára.

Mulasztás esetén akár milliós bírságok a munkáltatóknak

A munkavédelmi törvény előírása szerint minden munkáltatónak fel kell mérnie a munkavállalók egészségét, biztonságát fenyegető kockázatokat, különös tekintettel a munkaeszközökre, a munkahelyek kialakítására, valamint a munkavállalókat érő terhelésekre. A hideg munkahelyi környezet is a dolgozókat érintő terhelések körébe tartozik - így erre vonatkozólag is jó előre el kell végezni a kockázatértékelést. A hideg munkakörnyezetben zajló munkavégzésre nem csak hideg elleni védőruhát, védőeszközt kell biztosítani, hanem a végzendő feladat jellegére is tekintettel kell lenni, legyen szó akár kabátról, kesztyűről, sapkáról vagy lábbeliről.

Érdemes szem előtt tartani, a szabályok figyelmen kívül hagyása nem olcsó mulatság. Mulasztás esetén első alkalommal még csak szóbeli figyelmeztetésben részesül a munkáltató: ugyanakkor, ha a hatóság folyamatosan találkozik a korábban észlelt szabálytalanságokkal, a bírság összege 50 ezer forinttól akár 10 millió forintig is terjedhet.