[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
MBA

Pénz, tudás- és karriervágy hajt az MBA felé

2009.03.20., 17:41|Utolsó módosítás:2009. 03. 20., 17:48|

Úgy tűnik, gazdasági válság idején sok vezető és "karrierista" fiatal menekül előre és tervezi MBA-tanfolyam elvégzését. Legalábbis ez derül ki a csütörtök este rendezett World MBA Tour elnevezésű nemzetközi tanfolyambörze látogatottságából. Telt ház volt a vándorkiállításon, ahol nyugat-európai, magyar és amerikai üzleti iskolák mutatták be kínálatukat. A börzén megtudtuk, a látogatók az ismeretek bővítését, magasabb fizetést és önbizalmuk növelését várják a menedzserkurzusok elvégzésétől. A képzések díja változó: évi 6 ezer eurótól 40 ezer dollárig széles a skála.

Forrás: jobpilot.hu

Nagy volt az érdeklődés az MBA-képzések iránt

Egy MBA-t végzett szemével

Hogy vélekedik az MBA hasznáról egy már végzett szakember. Enczi Judit, a Hill International személyzeti tanácsadó partnere elmondta, 2000-ben ő maga is részt vett a Budapesti Corvinus Egyetem (akkor még Közgazdaságtudományi Egyetem) angol nyelvű vezetőképzőjében. Akkor - hasonlóan a mostani MBA-képzésekhez - 20-an voltak egy csoportban és természetesen minden előadás angolul zajlott. "A program rendkívül hasznos volt. Globális rálátást adott a vállalatok egyéb területeire - például a pénzügyre, a logisztikára, a marketingre és a számvitelbe. Bepillantást engedett abba is, miként zajlik az egyes szakemberek munkája, mi, mivel és hogyan függ össze a vállalatnál. Vezetőtoborzásnál, kiválasztásnál ezt remekül tudom kamatoztatni: érzékelik, hogy átlátom a területüket és nem megalapozatlanul beszélek"- fogalmazott. Az MBA képzéseket a résztvevők elsősorban a profizmus és a gyakorlatias hozzáállás, témafeldolgozás, az aktuális, vállalati életből vett problémák, esettanulmányok és megoldásaik miatt preferálják.

Mi az MBA?

Az MBA a Master of Business Administration rövidítése és egy posztgraduális menedzsmentvégzettséget illetve vezetői tanfolyamot jelent.

JÁTSSZ ONLINE!

Ötszáznál is többen látogattak el csütörtökön QS World MBA Tour nevet viselő MBA-tanfolyambörze helyszínére egy elegáns belvárosi hotelbe. A szervezők gondoltak a résztvevők életritmusára és nem reggel, hanem a munkanap végeztével, 18 órakor nyitották meg a rendezvényt a bebocsátásra várók gyűrűjében.

Céltudatos és jól öltözött érdeklődők

Az ellátogatók többsége konkrét tervekkel és céltudatosan érkezett: szinte kivétel nélkül mindenki üzleties öltözékben, önéletrajzzal, aktatáskával felszerelkezve sétált a standok között. Farmeres vagy pulóveres nézelődőt elvétve lehetett látni. A világ számos szegletéből érkezett kiállítók a kései időpont dacára frissek, felkészültek, készségesek voltak, és mellébeszélés nélkül válaszoltak a kérdésekre, ami a hazai viszonyok tükrében üdítő meglepetésként hatott.

A kiscsoportos kurzus hatékony

Arra a kérdésre sem kerülgették a választ, mennyibe kerül a képzés. Az árak a tandíjmentes felsőoktatáshoz szokott fiataloknak borsosnak tűnnek. Az üzleti iskolák szemeszterenként több ezer vagy tízezer eurót elkérnek. Marina Kleitza, a görög International Hellenic University toborzási tanácsadója elmondta, náluk két különböző kurzuson lehet részt venni. Az egy éves, nappali tagozatos kurzusok ára 7 ezer euró, a két éves, munka mellett végezhető verzió 12 ezer eurót "kóstál". Igaz, ösztöndíjakkal, egyéni elbírálás alapján a tanulmányok képzési költségei akár 40-50 százalékkal lefaraghatóak. "Legtöbben a vállalati ranglétrán előbbre lépés reményében választanak bennünket. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek: a végzettek többsége magasabb pozícióban, az előzőnél akár 30 százalékkal magasabb fizetéssel folytathatja a karrierépítést" - magyarázza. A látogatók között csevegve kiderült: sokan a külföldi kurzusok hatékonyságára alapozva szemezgetnek az MBA képzések között. "Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy Magyarországon végeztem el az egyetemet. No, nem baj, legalább a diplomám meglett" - summázza nem túl pozitív tapasztalatait egy jelenleg jogászként dolgozó fiatalember. Tervei szerint hamarosan a tengerentúl felé veszi az irányt.

Az önbizalom is nő ilyen diplomával

MBA képzésen végezni nem pusztán magasabb fizetést, hanem önbizalomnövekedést is jelent. Ezt már a német Hochschule Offenburg képviselője magyarázza. "Bátrabb lesz a végzettek fellépése, rengeteget fejlődik a prezentációs készség, nő a kapcsolatrendszer. És nem utolsósorban, a hallgatók otthonosabban fognak mozogni egy kulturálisan sokszínű közegben. Gyakorlásként például japán, indonéz, thaiföldi és brazíliai csoporttársaikkal közösen kell üzleti tervet, prezentációt készíteni, határidős projekteket kidolgozni" - mondja Sarabjit Kaur Randhir Singh.

Bár a legtöbb MBA képzésen a már munkatapasztalattal rendelkezőket várják, azért a kivétel erősíti a szabályt. A barcelonai European University marketingese, Ryan Chavutsie ugyanis elmondta, nem előfeltétel a munkatapasztalat. Ugyanakkor jó néven veszik a jelentkezőktől a középiskolás korban, vagy felsőoktatásban töltött évek alatt végzett önkéntes munkát. "Ebből már le lehet szűrni, hogy a jelölt alkalmas a komolyabb feladatokra, hogy akar és tud is dolgozni." Igaz, a kurzus is többe kerül: 2 évre mintegy 16 ezer eurót kell fizetni...

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »