Differenciáltan emelnék a fizetéseket

Vágólapra másolva!
Szerények lesznek a jövő évi béremelések. Különböző kutatásokból és munkaadói nyilatkozatokból 2-4 százalék közötti átlagos emelés rajzolódik ki. A bérfejlesztésnél a varázsszó a differenciálás, azaz a jobban teljesítők nagyobb emelést kapnak. Sok cég azonban egyáltalán nem engedheti meg magának az emelést.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban több felmérés is napvilágot látott a cégek jövő évi bérterveiről. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a Kienbaum tanácsadó céggel a Magyarországon működő német érdekeltségű vállalatok körében vizsgálódott. Ők a jövő évben átlagosan 3,9 százalékkal tervezik emelni a béreket, ami 4 százalékos inflációval számolva a reáljövedelem szinten tartásához lehet elegendő.

Kis cég, kisebb emelés

Legfeljebb 3,3 százalékos, átlagosan 2,5 százalékos bérnövekedést tart valószínűnek 2010-re az MKIK Gazdaság, - és Vállalkozáselemző Intézet konjunktúrakutatása alapján Tóth István János tudományos munkatárs. A 10 vagy annál kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozásoknál várhatóan 2,2 százalék, a 10-250 főt foglalkoztató kicsi és közepes vállalkozásoknál 2,4 százalék és a 250 főnél többet foglalkoztató cégeknél 3 százalék körül várható a tervezett béremelés mértéke a vizsgált 1400 munkáltatónál. A 3 százalék körüli béremelések jellemzően azoknál a cégeknél várhatóak, ahol a tulajdonosi kör többségét külföldiek alkotják, míg a hazai vállalatoknál legfeljebb 2,6 százalékot emelkedhetnek a bérek. A régiós bontás szerint 2010-ben Észak-Magyarországon, Közép-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon járhatnak a legjobban a munkavállalók - átlagosan 2,8 százalékos béremeléssel. A nyugat-dunántúli dolgozók ezzel szemben csak 2 százalékos béremelést tudhatnak majd magukénak...

A tudományos főmunkatárs egyébként úgy látja: a válság - és így a tervezett bérfejlesztés vesztesei - főként a kisebb, hazai tulajdonú és belföldre termelő cégek voltak. A nagyobb, külföldi tulajdonosi körrel (is) rendelkező és külpiacra termelő cégek úgy tűnik, jobban állták a sarat.

A kereskedelemben alig lesz bérnövekedés

Munkavállalói szempontból borús a kép rajzolódik ki a DGS Global Research 654 munkaadót átfogó felmérésből. A cégek mindössze egyharmada tervez béremelést. Aki emel, legfeljebb 5,2 százalékkal növel. A felmérés szerint egyelőre fogékonyabbnak mutatkoznak a bérfejlesztés ötletére a külföldi tulajdonosi körrel rendelkező vállalatok. Közülük ugyanis a résztvevők 50 százaléka tervez valamilyen bérfejlesztést (a vezetőkre vonatkozóan 58%, a diplomásoknál 59%, az ügyviteli munkakörökben 52%, míg a fizikai állománynál 43%-os arányban). A magyar vállalatoknak csak egyötödük készül emelésre.

A DGS prognózisa szerint a válság legnagyobb vesztesei jövőre a kereskedelmi dolgozók lehetnek. 2010-ben mindössze egyötödük gondolkodik valamilyen mértékű béremelésben, miközben épp a szektorhoz tartozó cégek fele készül a béren kívüli juttatásokra szánt keret radikális megnyirbálására. Ennek oka lehet többek között a cafeteria rendszer változása, amely az eddiginél nagyobb adóterheket ró majd a vállalkozásokra.

Céges tervek: infláció alatti emelés

Hogy néz ki mindez a céges mindennapokban? Nem szívesen nyilatkoznak a munkaadók bérterveikről. Vélhetően azért, mert nem tudnak pozitív üzenetről beszámolni. Egy külföldi tulajdonban lévő, 700 főt foglalkoztató pénzintézet HR-vezetője elmondta, náluk még nincs döntés a jövő évi bérekről. Az azonban már most látható, az átlagos emelés mértéke nem éri el az inflációt, illetve az, hogy a differenciálás minden korábbinál hangsúlyosabb lesz. "A pénzügyi szektor szereplőinek többsége tervez bérfejlesztést, a döntésnél a teljesítmények elismerése dominál; várhatóan sehol sem lesz általános béremelés. Átlagban 2-3 százalékos emeléssel lehet kalkulálni" - mondta HR-vezető informátorunk.

Nem változik a fizetése 2010-ben a navigációs rendszereket fejlesztő Nav N Go munkatársainak - árulta el egy múlt heti sajtóbeszélgetésen Vahl Tamás ügyvezető, egyben a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke. A válság hatásai alól a cég sem tudta kivonni magát: év elején költséget kellett csökkentenie, így 15 százalékkal "visszavágták" a fizetéseket. Vahl Tamás szerint a jövőben - ha béremelésre kerül sor -, akkor az differenciáltan történik, a jobban teljesítők nagyobb emelésre számíthatnak. A kulcsemberek megtartásához ez ugyanis elengedhetetlen.

A 221 főt foglalkoztató Masterplast Group Zrt. sem tervez béremelést, hanem juttatásként a megnövekedett adóterhektől kíméli meg dolgozóit. "Elsősorban a cafeteria rendszer, valamint az abban meghatározott keretek megtartásával, a választási lehetőségek finomításával próbálunk még kedvezőbb juttatási csomagot nyújtani dolgozóink számára" - magyarázza Szauer Nikolett a Masterplast Group Zrt. HR vezetője. Emellett a jobban teljesítők a mozgó bérből jövőre nagyobb szeletet hasíthatnak ki.

Dorofejev Tamara