[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

vásárlás

[vizsla24]


Súgó

[origo] Zene

Videoklip

Zeneáruház


Tibi bácsi, aki tudja
2006. május 4., csütörtök, 17:51|Utolsó módosítás: 2006. május 4., csütörtök, 19:22

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A megszokottól eltérően öt kívánsággal és felnőtt fejjel álltunk Dévényi Tibor elé, az öt valaha volt legjobb magyar dalt kértük. Amúgy is kitől mástól: aki igazán tudja, mi menő a slágerdiszkókban, mitől lesz egy szám örökzöld, az csak nemzeti lemezlovasunk lehet. Tibi bácsi nem habozott, tisztába tette, mivel lehet évtizedek múltán is könnycseppeket előcsalogatni. Kalapot emel az Illés előtt, ad egy voksot Máté Péternek, és leoltja a jött-ment slágereket. Retróban az erő, hiszen a dalról is az idő dönti el, milyen.


Forrás: [origo]
Ajánlat
"Néhány sötét pont az életemben megvilágosodik"
Dévényi Tibor az [origo] Vendégszobájában

Illés: Az utcán
Talán nem kell magyarázni: ez volt az első beatszám, amely megjelent a pesti utcákon, ezzel indult el a magyar beatzenekarok korszaka. Azt hiszem, nyugodtan kinevezhetnénk ezt a dalt "az első számú  magyar beat-slágernek".

Máté Péter: Kell, hogy várj
Higgyétek el nekem, az igazi slágerek a lassúzós dalok. Felpörgetett stílusok jönnek, mennek, de az igazán érzelgős számok sosem futnak ki a divatból, azokat még évtizedek múlva is dúdolgatjuk. Figyeljétek meg, nekem ez az egyik kedvenc.

Hernádi Judit: Sohase mondd
Nem tudnék emlékeket, találkozásokat vagy időszakot kötni hozzá, mint mondjuk az Illéshez, ez a dal egyszerűen úgy szép, ahogy van. És megint egy lassú szám, ami megmaradt a fülemben, blues, funky micsoda nagy szám volt, aztán hogy elkopott, ezek az lassú, igazán átélhető érzelmes melódiák pedig megmaradnak.

Echo: Gondolsz-e majd rám
Ez még ma is mekkora szám! Nézzetek körül a retro-klubokban vagy sima bárokban, hallgassátok a rádiót, még mindig felcsendül, még mindig kérik a kívánságműsorokban, óriási! Amúgy is, az hogy egy dalnak mekkora ereje van, az azon is látszik, milyen jogdíjak tapadnak hozzá, ez az Echo-szám meg a Máté Péter-dal pedig talán a két legerősebb jogdíjas dal.

Lagzi Lajcsi: Már minálunk babám
Hogy az egész ne legyen annyira egysíkú, választottam egy népdalt is, szerintetek biztos könnyű ám négyszázból kiemelni az ötöt, pedig nagyon nem. Az én korosztályomnak ez volt az első népdal, amit torkunk szakadtából énekelgettünk az úttörőtáborban, az ilyeneket az ember sosem felejti el.

[origo]


Az [origo] kiadója az [origo] Zrt. © Minden jog fenntartva