[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

vásárlás

[vizsla24]


Súgó

[origo] Zene

Videoklip

Zeneáruház


"Ezt mindig eljátsszuk" - Kispál és a Borz: Ha az életben
2006. augusztus 23., szerda, 13:59|Utolsó módosítás: 2006. szeptember 5., kedd, 18:11

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az igazi rajongók szerint a legkevésbé "kispálos" dal, az Álomsláger legjobb tíz, és most már legjobb három dala közé mégis a Ha az életben került be a Kispál és a Borz számtalan slágere közül. A frontember, Lovasi András mesélte: ha van szám, amit szinte mindig eljátsszanak, hát ez az - sőt, már azt is tudjuk, miért éppen athéni az a hotelszoba. 


Forrás: [origo]
A frontember, Lovasi András
Ajánlat
Mint gulyáslevest a pilótakeksz - kilencvenes évek pop-élete
A Kispál honlapja
Zene
Kispál és a Borz: Ha az életben

"Sokszor van olyan, hogy elkapok egy-egy dallamot, játszom körbe-körbe aztán egyszer csak tudom, hogy van tovább, bár az is  lehet, hogy a többiek hozzátett ötleteiből fejezem be. Itt pontosan nem tudom, hogy történt, de a dal hangszerelése egészen más volt kezdetben."  - kezdte felidézni a dal születésének körülményeit Lovasi András, a csapat kultikus frontembere. "Basszusgitáron megszületett a dallam, aztán rábigyesztettem, továbbírtam a szöveget, aminek az alapja már előtte megvolt amolyan "szabadversben". Nekem nem tűnt annak, de egy haverom már akkor mondta: ebből sláger lesz."

És tényleg sláger lett. Az 1998-as Holdfényexpressz című album a Kispál egyik legsikeresebb lemeze, olyan slágerekkel, mint a Szívrablás, a Csillagközi bál, vagy Az utolsó aktus a földön. Videoklipp mégis a Ha az életben-hez készült, és a dal - még ugyanebben az évben - megjelent a Tesis a világ című kislemezen is.
"Amikor először mutattam a feleségemnek, épp mentünk nyaralni a lemezfelvétel után Horvátországba, és elég szépen nézett maga elé, látszott, hogy talált. Akkor már tudtam, hogy jó dalt írtam.  Később egy új hangszereléssel felvett változata betétdal lett egy Jancsó- filmben. A két felvétel legjobb elemeit összerakva hangzik el a dal a koncerteken."

Az elmúlt évek koncertjeit tekintve gyakorlatilag ez az egyetlen szám, melyet a csapat mindig eljátszik, Lovasi szerint egész egyszerűen azért, mert "jó játszani". Bár kevesebb benne a hajlítás, és a jellegzetes "kispálos" elem, mint sok más dal esetében, a Megasztár alatt azért kiderült, ez sem egy könnyen elpengethető darab.

Aztán megtudtuk azt is, hogyan, miként született a szöveg.
"Talán életemben először voltam nyugaton, legyen Görögország most nyugat. Valamikor a szocializmus utolsó éveiben lehetett ez. Tizennyolc portrét festettem egy diszkólámpánál a Balatonon, az indulás előtti napon, mert az előző napokon összeportrézott pénzemet elszórtam, a feleségem, aki akkor még nem volt a feleségem, kölcsönt vett fel, hogy elutazhassunk. A bolgár-görög határig vonattal, utána stoppal mentünk.  A szövegben több kép erről az utazásról pattant elő, szép volt, jó volt, de drágának találtam a kenyeret."

A Ha az életben egy pörgős dal, aminek szövege mégsem merül ki a rock'n'roll érzés meglovagolásában. Bár a dallam klasszikus rock'n'roll hangulatott idéz, a szöveg világában, és nem mellesleg annak szerkezetében nagyon is érezni: ez egy igazi, eszenciális Kispál és a Borz dal.


[origo]


Az [origo] kiadója az [origo] Zrt. © Minden jog fenntartva