Obama és Huckabee nyert Iowában

Vágólapra másolva!
A demokrata elnökjelöltségre pályázók közül Barack Obama, a republikánusok közül Mike Huckabee nyerte az első jelölőgyűléseket Iowában, az amerikai elnökválasztást bevezető előválasztásokon. Hillary Clinton hajszállal lett a harmadik a demokraták között.
Vágólapra másolva!

Barack Obama illinois-i szenátor jelentős előnyel nyerte meg az iowai demokrata jelölőgyűléseket csütörtökön az amerikai előválasztások első fordulójában. A republikánus elnökjelölt-aspirásnok közül Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó szerezte meg az elsőséget ugyancsak nagy előnnyel.

Obama John Edwards előtt lett első, aki hajszállal szerzett több szavazatot, mint Hillary Clinton. Obama 37,58, Edwards 29,75, Clinton 29,47 százalékot szerzett a demokrata jelölőgyűléseken, a negyedik demokrata pályázó, Bill Richardsonnak csupán a szavazatok 2,11 százaléka jutott. A republikánusoknál Huckabee 34, Mitt Romney 26, Fred Johnson és John McCain egyaránt 13-13 százalékos eredményt ért el - írja a BBC. A demokraták közül több mint 220 ezer résztvevője volt a jelölőgyűléseknek, ami majdnem kétszer annyi, mint ahányan 2004-ben mentek el. A republikánus gyűléseken több mint 110 ezren jelentek meg.

A The Guardian elemzője szerint sok szavazó szemében Clinton túl erősen kötődik múltjához, és nem biztos, hogy jót tett neki férje, Bill Clinton jelenléte. Ráadásul Obama pár százalékkal a nők körében is megverte. Erősebb üzenetre van szüksége, amelyet napokon, órákon belül kell megtalálnia. A következő előválasztásig alig négy nap van hátra.

Az amerikai elnökválasztást megelőző első jelölőgyűlések és előválasztások rendre komoly lendületet adnak az azokon nyertes elnökjelöltségre pályázóknak. A következő előválasztás New Hampshire-ben lesz kedden.

A CNN szerint Obama drámai győzelmet szerzett, és nagyot lépett abba az irányba, hogy történelmet írjon. Ha Obama megnyeri a jövő heti New Hampshire-i előválasztásokat is - ahol Clintonnal megközelítőleg azonos népszerűséggel bírnak -, akkor nagy esélye lesz a következő megmérettetés elnyerésére is a zömében afro-amerikaiak lakta Dél-Karolinában.

"A reményt választjuk a félelem, az egységet a széthúzás helyett, és azt üzenjük, hogy jön a változás Amerikába" - közölte az első fekete elnök címére pályázó Obama.

Forrás: EPA
Huckabee is örülhet

A baptista lelkész Huckabee szerint "Iowában az üzenet számít, nem lehet szavazatokat vásárolni". Huckabee a CNN szerint valóban könnyedén túlszárnyalta gazdag üzletember vetélytársát, Romney-t, aki nagyságrendekkel több pénzt költött a kampányra. A lelkész további sorsa azonban kétséges, mert iowai sikerében döntő szerepük lehetett a nagy súllyal bíró vallásos konzervatív szavazóknak, akiknek New Hampshire-ben már kisebb az aránya a lakosságon belül. New Hampshire-ben megelőzi Huckabee-t Romney és John McCain arizonai szenátor is népszerűségben.