Obama vezet Clinton előtt a felmérésekben

Vágólapra másolva!
Több felmérés szerint is átvette a vezetést Barack Obama szenátor Hillary Clinton előtt New Hampshire-ben, ahol kedden tartanak előválasztást. Akad olyan kutatás, amely alapján Obama több mint tíz százalékponttal előzte meg az egykori First Lady-t, aki számára ezért különösen fontos a keddi szavazás.
Vágólapra másolva!

Az iowai előválasztásokon szerzett győzelme óta előretört Barack Obama, aki Hillary Clintonnal vív csatát a demokrata elnökjelöltség megszerzéséért. A legutóbbi felmérések alapján Obama támogatottsága megelőzi Clintonét az előválasztások következő állomásán, New Hampshire államban. A CNN/WMUR közvélemény-kutatása szerint az afro-amerikai szenátor 39 százalékon áll, míg Hillary Clinton csak 29 százalékon. Őket követi, a több felmérés által is harmadik helyre sorolt John Edwards.

A USA Today és a Gallup felmérése még ennél is nagyobb, 13 százalékpontos előnyt mért Obama javára. Előtte más kutatások azt jelezték, hogy a két politikus nagyjából azonos szinten áll, hetekkel ezelőtt pedig még Clinton magabiztosan vezetett a felmérésekben. A fordulat miatt több elemző szerint is politikai túléléséért küzd az egykori First Lady, ha ugyanis nem szerepel jól New Hampshire-ben, akkor elúszhat számára az elnökjelöltség.

Kedden tartják az előválasztásokat New Hampshire államban. A jelölőgyűlések és előválasztások révén a választók már abba is közvetlenül beleszólhatnak, hogy egyáltalán kit indítsanak a pártok az elnökválasztáson. A hivatalos döntést erről augusztus végén, szeptember elején hozzák meg a pártok, de már jóval előbb eldőlhet a kérdés. Február 5-én egyszerre több mint húsz államban lesznek előválasztások, így egyes elemzők szerint már akkor kiderülhet, ki lesz az a két jelölt, aki megküzd egymással a Fehér Házért.

A republikánus oldalon is nyitott a verseny, miután George Bush elnök többször nem indulhat és alelnöke, Dick Cheney se méretteti meg magát. Iowában Mike Huckabee nyert, de New Hampshire-ben az elemzők esélyt adnak John McCain szenátornak is. Országos szinten Rudy Giuliani vezet a felmérésekben, és ő deklaráltan nem is kampányol a kisebb államokban, hanem a nagyobbakra koncentrál.