Clinton magánszámaitól hangos New Hampshire

Vágólapra másolva!
Meglepő szereplésekkel és nyilatkozatokkal próbálja elriasztani Hillary Clinton a szavazókat fő riválisától, Barack Obamától a keddi New Hampshire-i előválasztáson. Előbb majdnem sírva fakadt, majd az al-Kaidával riogatott.
Vágólapra másolva!

"Nagyon jól" - ezt válaszolta Hillary Clinton szenátor, amikor egy szavazóhelyiség előtt megkérdezték, hogyan érzi magát. Kérdés, vajon mennyire volt őszinte a válasz, ugyanis a felmérések szerint fő riválisa, Barack Obama esélyes arra, hogy az iowai jelölőgyűlés után New Hampshire-ben is nyerjen. Ha ez így lesz, az nagyon megnehezítheti Clinton céljának elérését, vagyis hogy demokrata oldalon ő legyen az elnökjelölt.

Több kísérletet is tett arra az egykori First Lady, hogy az utolsó pillanatban maga mellé állítsa a választókat. Tőle szokatlan módon érzelgős oldalát mutatta meg egy kávézóban, amikor könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy ez a választás személyesen is nagyon fontos számára, nemcsak politikai szempontból. "Olyan sok lehetőséget kaptam ettől az országtól, egyszerűen csak nem akarom, hogy visszaessünk" - mondta közönségének.

Más eszközöket is bevetett. Az MTI jelentése szerint arra hívta fel a választókat, ne szavazzanak vetélytársára, Barack Obamára, mert "az al-Kaida figyel". Clinton szerint a 2001. szeptember 11-i merényletekért is felelősnek tartott szervezet szoros figyelemmel kíséri a választásokat, és Amerika nem kockáztathatja egy tapasztalatlan politikus elnökké választását.

A Clinton-stáb fő fegyvere Obama ellen régóta az, hogy megkérdőjelezik a negyvenes éveiben járó, a szenátusba valóban nem túl rég, 2004-ben bekerült politikus tapasztaltságát.

New Hampshire államban a legtöbb településen helyi idő szerint reggel hatkor - közép-európai idő szerint délben - nyíltak meg a szavazóhelyiségek, és este nyolckor zárnak be. Így eredmények közép-európai idő szerint szerda hajnalban várhatók. Bár ezt követően még egy sor államban tartanak hasonló előválasztást, elemzők szerint a mostani szoros versenyben a demokraták és a republikánusok oldalán is nagy jelentősége van a keddi szavazásnak.