Vágólapra másolva!
A Gustav hurrikán lecsillapodásával magukhoz tértek az elnökjelölő konvenciójukat tartó republikánusok. A keddi napot az önfeláldozó és reformer John McCain portréjának megrajzolásával töltötték. Továbbra is gondot okoz nekik ugyanakkor egy kamaszlány terhessége, továbbra is imádják a felmérések szerint rendkívül népszerűtlen Bush elnököt, és továbbra is úgy érzik, ők az igazi hazafiak. Az [origo] helyszíni tudósítójának naplója a konvenció második napjáról.
Vágólapra másolva!

14.45 - A republikánusok feltámadása
Egy láthatóan siető, elhízott, szemüveges középkorú férfi lökte be nagy lendülettel az ajtót az Xcel Energy Center egyes számú bejáratánál. Karl Rove volt az, aki éveken át az egyik legbefolyásosabb figurája volt az amerikai politikai életnek. Ő vezette George Bush 2000-es és 2004-es kampányát, és ő irányította a Fehér Házból a republikánus törvényhozókkal való együttműködést. Tavaly augusztusban kiszállt az elnök stábjából, de egykori kollégái jelen vannak John McCain kampányában, és a republikánusok most is odafigyelnek a tanácsaira.

Rove egy kisebb társasággal együtt végigrohant a konferenciaközpont előterében, így interjúra nem volt lehetőség, de már puszta jelenléte is mutatta, a republikánus konvenció második napja tartalmasabb lesz, mint az első volt. Hétfőn a több déli államot fenyegető Gustav hurrikán miatt törölték az összes beszédet és egyéb látványos programot. Laura Bush (az elnök felesége) és Cindy McCain (az elnökjelölt felesége) felment ugyan a színpadra, de csak annyi időre, hogy felszólítsanak a vészhelyzet által sújtott emberek megsegítésére.

16.30 - Még mindig Palin a téma
A programok csak este hatkor kezdődnek, így délután csak néhányan lézengtek a konferenciaterem széksorai között. Az alaszkaiak számára fenntartott részen három küldött üldögélt, előttük azonban sorban álltak az újságírók. Mindenkit a John McCain alelnökjelöltjével, Sarah Palin alaszkai kormányzóval kapcsolatos történetek érdekeltek. McCain pénteken jelentette be nagy meglepetésre, hogy a konzervatív nézeteket valló, ötgyermekes családanyaként bemutatott Palint jelöli alelnöknek, azóta azonban több olyan dolog is kiderült róla, ami nem passzol ebbe a képbe. Tizenhét éves, hajadon lánya gyermeket vár, a kilecvenes években tagja volt az Alaszka függetlenségéért küzdő pártnak, és azt ugyan már jelölése napján tudni lehetett, hogy hivatali visszaélés gyanújával folyik ellene egy vizsgálat, de közben az is kiderült, hogy ügyvédet is fogadott magának.

Tele van az amerikai sajtó ezekkel az ügyekkel, de az [origo] által megkérdezett alaszkai republikánusok továbbra is kitartanak Palin mellett. "Konzervatív vagyok, ellenzem az abortusz engedélyezését, úgyhogy boldog vagyok, hogy megtartják a gyereket" - mondta Pat Fink fairbanki küldött, aki társaihoz hasonlóan fehér védősisakot viselt, rajta "drill now" felirattal. (Ez azt jelenti, fúrjatok most, és viselői szerint engedélyezni kellene az olajfúrásokat a védett alaszkai területeken is.) Fink meg van győződve arról, hogy a Palinnel kapcsolatos ügyek nem fogják hátráltatni McCain kampányát. "Nagyon jó választás volt, szükségünk van egy női alelnökjelöltre" - magyarázta az idős nő. Hasonló értetlenséggel fogadta a Palinnel kapcsolatos kritikákat a szintén alaszkai Gene Brokaw. "Ha ellenem folyna valami vizsgálat, én is fogadnék fel ügyvédet" - mondta a visszaéléses üggyel kapcsolatban az anchorage-i küldött.

Nemcsak az alaszkaiak állnak Palin mellett. "Politikai nézetei sokkal inkább tükrözik a párt értékeit, mint néhány másik szóba került jelölt" - magyarázta Patrick McBurney, aki a Washington állambeli Richlandből érkezett. Kérdésünkre, hogy Palin vajon még McCainnél is jobban képviseli-e ezeket az értékeket, McBurney habozás nélkül igennel válaszolt. McCain ugyan a kampánya során több gesztust is tett a vallásos konzervatív bázisnak, de politikai pályafutása során inkább mérsékelt liberális republikánusként könyvelték el. A konzervatívok megnyugtatását szolgálta Palin kiválasztása is.

Forrás: Pethő András [origo]
Elnökjelölésre gyűltek össze

18.45 - Emlékezés a nagy elődökre
Este hatkor kezdődött meg a konvenció látványos része, amikor a jéghokipályából átalakított teremben összegyűlt a több ezer delegált, hogy meghallgassa a zenei betétekkel és videókkal tarkított beszédsorozatot. Az első három óra azonban csak bemelegítés, rendszerint másodvonalbeli politikusok váltják egymást. Az egyik átvezető videóban régi nagy elnökökre emlékeztek: Abraham Lincolnra, Theodore Rooseveltre, Ronald Reaganre. Utóbbi kapta a legnagyobb tapsot, nem véletlenül. Reagan a sikerkorszakukra emlékezteti a republikánusokat, amikor egymás után háromszor nyerték meg az elnökválasztást (1980-ban és 1984-ben Reagan, majd 1988-ban alelnöke, George Bush). Ifjabb George Bushnak is sikerült ugyan a duplázás, de második ciklusának közepén pártja csúnyán leszerepelt a törvényhozási választásokon, tevékenységének megítélése pedig történelmi mélyponton van.

20.40 - A hazafiság percei
A főbb beszédek előtt levetítenek a küldötteknek egy filmet egy kisfiúról, akinek teljesült az álma, és a haditengerészet elit alakulatának tagja lett, Irakban azonban meghalt, miközben társai életét megmentette. A fiatalember életét és temetését bemutató képsorok között feltűnt a könnyező Bush elnök is. A film is azt a régi tételt volt hivatott bizonyítani, hogy a republikánusok az igazi hazafiak, az ország védelmezőinek pártja, miközben a demokratákat inkább a puhányság jellemzi. Ez fontos eleme ennek a kampánynak is, olyannyira, hogy a rivális elnöjelölt, Barack Obama múlt héten elmondott, pályafutásának eddigi legfontosabb beszédében is kitért rá, amikor kijelentette, hogy a demokrata párt "Roosevelt és Kennedy pártja", úgyhogy ne mondja senki azt, a demokraták nem tudják megvédeni az országot.

20.50 - Bush és a szeretet
A first lady rövid felvezetése után videón bejelentkezett a Fehér Házból George Bush elnök, aki a hurrikán miatt lemondta hétfőre tervezett beszédét. Alig tízperces üzenetében végig John McCaint magasztalta, akinek akaratát szerinte a "dühös baloldal" nem fogja megtörni, ha már a vietnami fogvatartóinak sem sikerült. A felmérések szerint az elnök népszerűsége ugyan olyannyira csekély, hogy az már McCain kampányát is veszélyeztetheti, a konvenció alapján ez senkinek nem jutott volna eszébe: felállva ujjongtak a résztvevők, amikor Bush megjelent a képernyőn. "Történelmi ciklusok szerint változik a népszerűség. A második ciklus végén hagyományosan csökken az elnök kedveltsége" - magyarázta a beszéd után egy atlantai küldött, Willie Horton az [origo] kérdésére, amely szerint mi lehet az oka annak, hogy Bush országosan népszerűtlen, pártjában viszont sokan most is rajonganak érte.

Forrás: Pethő András [origo]
Service, vagyis Szolgálat - ez volt a keddi jelszó

21.00 - McCain mennybe menesztése
A konvenciókon este kilenctől tízig van a főműsoridő (St. Paul-i idő szerint). Ebbe a sávba teszik a legfontosabb felszólalókat, és erre koncentrálnak a nagy tévécsatornák is. Itt hangzanak el azok az üzenetek, amelyek meghatározzák a párt kampányát. Kedden Fred Thompson és Joe Lieberman volt a főszereplő. Mindkettő érdekes figura: Thompson, a színészként is ismert egykori szenátor maga is indult az elnökjelöltségért, de hamar elbukott. Lieberman jelenleg is tagja a szenátusnak, és 2000-ben még a demokrata elnökjelölt, Al Gore társa volt a kampányban. Később független lett, ennek a kampánynak a során pedig már végig McCaint támogatta.

Thompson beszéde két, a republikánusok kampányát jól jellemző részből állt. Felidézte, hogy amikor McCain fogságba esett a vietnami háborúban, akkor hiába ajánlották fel neki a szabadon engedését, nemet mondott, mert nem akarta hátrahagyni társait. McCain már bizonyította, hogy számára az ország az első - lényegében ez volt Thompson beszédének egyik fő üzenete. A Law and order című krimisorozat egykori állandó szereplője a keménykedésre is hagyott időt, s támadta a demokraták programját és személy szerint Barack Obamát, amit a közönség nagy ujjongással fogadott.

Lieberman is azzal kényeztette a küldötteket, hogy kijelentette, Obamának nincs kellő tapasztalata az elnökséghez. Az egykori demokrata azonban leginkább arról beszélt, hogy McCain az, aki képes valóban megújítani a belterjessé vált, lobbiérdekek által irányított washingtoni politikát. Ez azért figyelemre méltó, mert Obama kampányának középpontjában kezdettől fogva ez az ígéret áll. George Bush egykori stratégája, Matthew Dodd beszélt arról hétfőn egy tájékoztatón, hogy szerinte McCain most már nem azzal fog kampányolni, hogy Obama tapasztalatlan, hanem azzal, hogy ő jelenti az igazi változást. Ez végül is teljesen logikus lépésnek is tűnik: a felmérések szerint az amerikaiak 70-80 százaléka gondolja úgy, hogy az ország rossz irányba halad, és ezt a republikánusok sem hagyhatják szó nélkül.

St. Paul, Minnesota - Egyesült Államok