USA 2008 Elnökválasztás

"A kirúzsozott disznó is csak disznó" - jelentette ki egy kampányrendezvényen Barack Obama, az amerikai demokraták elnökjelöltje. A republikánosok felháborodtak, mert szerintük Obama alelnökjelöltjükre, Sarah Palinra célzott, aki nemrég kirúzsozott pitbullhoz hasonlította saját magát.

Forrás: [origo]
Elpártoltak Obamától a fehér nők

A fehér nők elpártoltak Obamától Sarah Palin színre lépése után - ezt mutatja egy keddi felmérés, amelyet a Guardian ismertetett. Az ABC és a Washington Post közvélemény-kutatása Palin feltűnése előtt még nyolcpontos előnyt mért Barack Obamának John McCainnel szemben, de most már McCain vezet 12 százalékkal. Obama korábban már azzal is rossz pontokat szerzett a fehér nők választói csoportjában, hogy az elnökjelöltségért folyó versengésben legyőzte Hillary Clintont.

Ajánlat

Muszlim hitéről beszélt a bakizó ObamaRiválisa fegyverével lő McCainTámadásba lendült a republikánusok rúzsos pitbulljaTöbbször beszólt Obamának McCain alelnökjelöltje

Barack Obama, az amerikai demokraták elnökjelöltje egy keddi kampányrendezvényen kijelentette: a kirúzsozott disznó is csak egy disznó. A felháborodott republikánusok szerint Obama alelnökjelöltjükre, Sarah Palinra utalt, aki kirúzsozott pitbullhoz hasonlította magát.
  
Barack Obama arról próbálta meggyőzni hallgatóságát, hogy a John McCain republikánus elnökjelölt által ígért változás üres szó. "Ez nem változás (...) tudják, kirúzsozhatnak egy disznót, az csak disznó marad" - mondta. Más hasonlatot is használt: "egy régi halat be lehet csavarni egy változás feliratú papírdarabba, annak nyolc év után úgy is bűze lesz".
   
A rúzsos disznó említésére tapsolni kezdett a tömeg. Sarah Palin alaszkai kormányzónő ugyanis a republikánus párt múlt heti konvencióján elmondott beszédében, önmagát viccelődve olyan "jéghoki anyukaként" jellemezte, akit csak a rúzs különböztet meg egy pitbulltól.
   
John McCain stábja Obama rúzsos hasonlata után azonnal telefonos konferenciát tartott, amelyen bocsánatkérést követeltek az illinois-i szenátortól, amiért disznónak nevezte Sarah Palint. Erre válaszul közölte Robert Gibbs, Obama főtanácsadója, hogy a demokrata elnökjelölt nem Palinra célzott.

Egyes politikai megfigyelők szerint az amerikai elnökválasztás konvenciók előtti időszakát a rúzs - közvetve Sarah Palin színre lépése - különbözteti meg az új korszaktól.
   
Obama szokatlan hasonlata is abba az irányba mutat, hogy erősödnek a republikánus jelöltekkel szembeni személyes támadások. Rúzsos hasonlattal élt egy másik demokrata politikus is: Russ Carnahan kongresszusi képviselő. Ő egy rendezvényen Joe Biden alelnökjelöltet bemutatva megkérdőjelezte Palin eddigi eredményeit, amelyeket szerinte "még egy halom rúzzsal sem lehet feljavítani".
   
"Elegünk van a régi dolgokból, ideje valódi változást vinni Washingtonba" - jelentette ki Obama, aki Palin megjelenése óta háttérbe szorult, vesztett lendületéből.

Hirdetés
betöltés folyamatban...

24 óra hírei