Megnyitották az olajcsapot az amerikai képviselők

Vágólapra másolva!
Feloldotta a washingtoni képviselőház kedden a tengeri olajfúrásra vonatkozó 27 éves tilalmat. A javaslat szerint a szövetségi államok dönthetnének arról, hogy engedélyezik-e a partközeli olajkitermelést. A demokraták korábban környezetvédelmi okokra hivatkozva ellenezték a javaslatot, a magas benzinárak miatt azonban meggondolták magukat.
Vágólapra másolva!

A washingtoni képviselőház kedden feloldotta a tengeri olajfúrásra vonatkozó 27 éves kongresszusi tilalmat, hogy csökkenteni lehessen az Egyesült Államok energiafüggőségét. A javaslat a szövetségi államok hatáskörébe utalja annak eldöntését, hogy engedélyezik-e az olajkitermelést a parttól 50 és 100 mérföld - 80 és 160 kilométer - közé eső sávban. Ez azért fontos, mert az Egyesült Államok tengeri olajkészletének döntő hányada a kijelölt sávon belül található.

Az amerikai törvényhozás 1981-ben vezette be, majd többször meghosszabbította a tilalmat. George W. Bush amerikai már több ízben bírálta ezért a kongresszust. Az elnök azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok fokozhatná hazai olajkitermelését és függetlenebbé válhatna az olajimporttól. A kongresszus demokrata párti képviselői korábban a feloldásra vonatkozó republikánus javaslatokat környezetvédelmi okokra hivatkozva elutasították.

A tengeri olajfúrások kérdése az elnökválasztási kampányban is fontos kérdéssé vált. John McCain republikánus jelölt támogatja Bush elnök kezdeményezését a szövetségi tilalom feloldásáról, és bevételt ígér az államoknak a kitermelés jövedelméből. Barack Obama demokrata párti jelölt korábban a fenntartás mellett érvelt, azt mondta, a tengeri olajfúrások nem enyhítenék az olajpiaci nehézségeket, mert ebből csak a kiaknázás megkezdésétől számított hét év múlva juthatna üzemanyag az amerikai benzinkutakba. Augusztus elején nyilvánosságra hozott energiaügyi programjából már az derült ki, hogy nem zárkozik el a fúrások engedélyezésétől.

A republikánusok szerint a demokraták azért fogadták el most a javaslatot, mert a választások előtt, a növekvő benzinárak közepette fel kellett mutatniuk valamit, hogy nem közömbösek az energiagondok iránt. George W. Bush elnök - annak ellenére, hogy mindig szorgalmazta a moratórium eltörlését - valószínűleg vétójoggal fog élni. A demokraták energiacsomagjában ugyanis a szél- és napenergiacégek támogatása mellett az olajcégeknek nyújtott adócsökkentés eltörlése is szerepel.