Unják a demokraták a Clinton-Obama versengést

Vágólapra másolva!
Már a washingtoni alsóház demokrata elnöke is azt szeretné, ha visszalépne az egyik demokrata elnökjelöltségre hajtó pályázó. Barack Obama és Hillary Clinton hónapok óta nem bír egymással az előválasztások során, sokan attól tartanak, hogy az elhúzódó kampány lerontja a majdani elnökjelölt esélyeit is.
Vágólapra másolva!

A demokrata elnökjelöltségért folyó versengés gyors lezárását sürgette Nancy Pelosi, a washingtoni alsóház demokrata elnöke. A befolyásos politikus az ABC Newsnak azt mondta, ha a párt meg akarja nyerni a novemberi elnökválasztást, itt az ideje túllépni az egyik pályázón. Pelosi azt nem közölte, hogy szerinte kinek kellene feladnia a versenyt. A BBC által idézett elemzők szerint sem lenne jó hatással a demokraták elnökválasztási esélyeire egy, a jelöltségre pályázók között az augusztusi elnökjelölt-állító nagygyűlésig elhúzódó keserű kampány.

Visszalépésről azonban egyik jelölt sem akar hallani. Hillary Clinton sorra elutasítja Barack Obama támogatóinak ez irányú kérését (amelyektől maga Obama elhatárolta magát). Az afroamerikai jelölt pedig, ha nem is nagy előnnyel, de vezet.

Clinton és Obama eredménye között nincs jelentős különbség, de az élen Obama áll. Az AP szerint neki eddig 1631 küldöttet sikerült megszereznie a nagygyűlésre, míg Clintonnak 1501-et. Ahhoz, hogy egyikük biztosan elnyerje a jelöltséget, összesen legalább 2024 küldöttre van szüksége. Ezt azonban egyikük sem lesz képes elérni a hátralévő előválasztásokon és jelölőgyűléseken, mivel egyszerűen már nincs annyi küldött.

Ha Clinton képes lesz megszerezni a küldöttek többségét a hátralévő előválasztásokon, akkor - mivel sokal több szuperküldöttje van - jó eséllyel nyerheti el a jelöltséget. A szuperküldötteket ugyanis nem köti az előválasztások eredménye, akárkire szavazhatnak az elnökjelöltet állító gyűlésen. A BBC News szerint ugyanakkor Hillary Clinton kampányát pénzügyi gondok sújtják. Állítólag több millió dollárnyi számlát nem egyenlített még ki.