Meghalt Obama nagymamája

Vágólapra másolva!
Meghalt a nagymamája Barack Obamának, az amerikai elnökválasztás demokrata jelöltjének. A 86 éves korában elhunyt asszony egy ideig nevelte is Obamát, aki több beszédében is megemlítette, milyen fontos szerepet játszott életében nagymamája.
Vágólapra másolva!

86 évesen rákban elhunyt Madelyn Dunham, a demokrata elnökjelölt, Barack Obama nagymamája. Az asszony fontos szerepet töltött be az amerikai politikus életében, aki gyerekkorában egy ideig Hawaiion élő nagyszüleinél nevelkedett. "Ő volt a sarokkő a családban" - fogalmazott a halálhírt hétfőn közlő Obama.

Az idős nő egészségügyi állapota a múlt hónapban vált súlyosabbá, és a demokrata elnökjelölt két napra meg is szakította kampányát, hogy meglátogassa őt Hawaiin. Édesanyja és nagyapja már korábban elhunyt. Kenyai apja, aki nem sokkal Obama születése után elhagyta őket, szintén nem él már.

Obama több kampánybeszédében is megemlítette nagyanyjához fűződő szoros kapcsolatát. Minden évben el is látogatott hozzá családjával Hawaiira. A politikus életéről szóló, From Promise to Power (Ígéretből a hatalomba) című könyv szerint míg Obama anyja és nagyapja álmodozó típus volt, addig Madelyn Dunhamet valóságérzék és racionalitás jellemezte. A könyv szerzője, David Mendell szerint Obama ezért részben nagymamájának köszönheti gyakorlatias szemléletét.

A demokrata elnökjelölt a kampánybeszédeiben nagymamáját szokta példának hozni arra, amikor a szülők és nagyszülők lemondanak bizonyos dolgokért a gyerekeik, unokáik javára. Obama nagyszüleinek köszönhette például azt, hogy Hawaii egyik legjobb középiskolájába járhatott.

A politikus ugyanakkor említést tett arról is, hogy nagymamája beszélt neki arról, félelmet érzett, amikor az utcán szembejött vele egy fekete férfi, és időnként rasszista megjegyzéseket is tett. Obama a faji kérdés ellentmondásairól szóló tavaszi beszédében azt mondta, hogy ezek sokként érték őt, de ettől függetlenül meg sem fordult a fejében, hogy megtagadja a nagymamáját, akinek nagyon sokat köszönhet.