Mélyre ásta a sírt Bush - elemzések

Vágólapra másolva!
Bush második ciklusa alatt gyakorlatilag elfogyott a levegő a republikánusok közül a törvényhozásban. Obama csak a vallásosok körében nem szerepelt jól. A világsajtó a történelemről ír Obama győzelme kapcsán. Elemzések az elnökválasztásról.
Vágólapra másolva!

Obama mellett a közvélemény-kutatók nyertek

Obama és a demokraták mellett a közvélemény-kutató cégek az amerikai elnökválasztás nagy nyertesei, akik megbízható méréseket tudtak szállítani. Utólag már az is látszik, hogy McCainnek esélye sem igen volt, mert Obama nemcsak a stabilan demokrata államokat hozta, de megnyert minden, a választás eredményét nagyban befolyásoló, ingadozó államot is. Clinton óta nem támogatták ilyen magas arányban a fehér szavazók a demokrata jelöltet, s még soha nem kapott ilyen sok szavazatot egyetlen elnökjelölt sem.

Indianát, Észak-Karolinát csak hajszállal vitte Obama

Hat olyan állam van, ahol különösen szoros eredmény született az amerikai elnökválasztásokon: Missouriban, Indianában és Észak-Karolinában olyan szoros az eredmény, hogy a CNN oldalán sem merték kék vagy piros színűre festeni ezeket az államokat. A hat szoros állam összesen 86 elektort ad - Obama közülük ötben hajszállal bár, de több voksot kapott.

Mélyre ásta a republikánusok sírját Bush

Négy éve még kifejezetten jók voltak, két éve már látszottak a válság jelei, most pedig teljesen padlóra kerültek a republikánusok. Nemcsak az elnökválasztást vesztették el, de a képviselőházban és a szenátusban is értékes pozíciókat buktak. Bush örökségével nem bírtak el.

Csak a vallásosoknak nem kellett Obama

A BBC összegzése szerint Barack Obama három fő tényezőnek köszönheti győzelmét az amerikai elnökválasztáson: a fiatal szavazóknak, az újonnan voksolóknak és az afroamerikai választóknak.

Eutanázia lesz, melegházasság csak ímmel-ámmal - népszavazások

Abortuszról, melegházasságról, eutanáziáról és őssejtkutatásról szavaztak több amerikai szövetségi államban is az elnökválasztással egyidejűleg. Az eredmények ellentmondásosak.

Történelmi győzelemről ír a világsajtó

A nemzetközi média vezető orgánumai közül számos történelminek nevezi, hogy afroamerikai politikus kerül a Fehér Házba. Barack Obama győzelme után választási krimiről ír az osztrák Die Presse, a változásról a spanyol El País, a francia Le Monde és a brit BBC.