Sólyom és Gyurcsány is örül Obamának

Vágólapra másolva!
Levélben gratulált Barack Obamának Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő. A magyar miniszterelnök - a visegrádi négyek értekezletén nyilatkozva - azt is elmondta, hogy intenzívebb együttműködés kell Európa és Amerika között, mert szerinte a világ bizonytalanabb, mint tíz éve.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc levélben gratulált Barack Obama győzelméhez az amerikai elnökválasztáson. A magyar-amerikai kapcsolatokat sikertörténetnek nevezte levelében a magyar kormányfő, aki "a számos globális kihívás miatt is nagy várakozással néz a leendő amerikai elnökkel való együttműködés elé". Gyurcsány különösen nagyra értékelte, hogy a szenátor az 1956-os forradalom évfordulóján személyes üzenetet intézett az Amerikában élő magyarokhoz. Meggyőződése szerint ez a gesztus is tovább mélyíti a két nép közötti barátságot.

A visegrádi négyek varsói találkozóján Gyurcsány nyilatkozott is az új elnökre váró feladatokról. "Európaiakként azt kell kérjük az új elnöktől, hogy alakítsunk ki egy, a korábbinál intenzívebb együttműködést, jobban számoljunk egymással és számítsunk egymásra. Ha ezt megtesszük, akkor szerintem sikeresebbek leszünk: Obama is, Amerika is, mi is és Európa is" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Sólyom László köztársasági elnök szintén levélben gratulált Obama győzelméhez. Levelében az államfő kiemelte a környezetvédelem témáját mint olyan globális ügyet, amely Barack Obama elnöki programjában is fontos helyen szerepel, és amely terén remélhetőleg szorosabb együttműködés alakulhat ki a két ország között. Ugyancsak értékelte a köztársasági elnök üzenetében Obama október 23-i levelét.