Sarah Palin vállalná az elnökjelöltséget

Vágólapra másolva!
Sarah Palin alaszkai kormányzó, korábbi republikánus alelnökjelölt szerdán két hosszabb interjút adott. Kiderült, hogy nem zárkózik el az elnökjelöltségtől sem, saját bevallása szerint anélkül, hogy magára mutogatna.
Vágólapra másolva!

Szerdán a CNN két riporterének adott interjút Sarah Palin alaszkai kormányzó. Az alaszkaiaktól tette függővé, milyen úton halad tovább politikusi pályája. A korábbi republikánus alelnökjelölt örül Barack Obama győzelmének, és megtiszteltetésnek venné, ha lehetősége nyílna együtt dolgozni a demokrata elnökkel.

A 2012-es elnökválasztásról azt mondta, a "lehetőségekre nyíló ajtókat" semmiféleképp sem szeretné becsukni anélkül, hogy megtudná, mi vár rá mögöttük. Így került szóba egy lehetséges szenátusi szék, de akár az elnökjelöltség is. Palin szerint egy női jelölt megfelelő választás lehetne pártja számára a 2012-es választásokon, bár mint mondta, nem feltétlenül magára gondol, hanem arra, amit képvisel. Megjegyezte, nincs kristálygömbje, hogy megtudhassa a jövőjét, ami életével együtt Isten kezében van.

A szerdai beszélgetések során Palin összeszedettebb volt, mint pár héttel ezelőtt, az ABC és a CBS csatornákkal készített interjúkban, de ezúttal is akadozott, csapongott, és nem törődött a tartalmi folytonosságot biztosító átkötésekkel sem. Korábban ezekre a hibáira hivatkozva többen megkérdőjelezték felkészültségét.

A korábbi, kellemetlen CBS-interjút jegyző Katie Couric szerint Sarah Palinnek sokat kellene tanulnia a kormányzásról, mielőtt elnökségen gondolkozna. A kormányzó megköszönte a tanácsot, és azt mondta, tiszteli Couric munkásságát és őt magát is, mégis nagyobb tiszteletet érezne a média iránt, ha objektív lenne és nem lenne részrehajló. Palin feltehetően arra utalt, hogy az elnökválasztási kampányban a legnagyobb amerikai lapok és tévétársaságok sokkal inkább kesztyűs kézzel bántak Obamával, mint a minden apró hibájáért támadott John McCain repulikánus jelölttel.

Palin nem hibáztatja magát azért, hogy elvesztették a választásokat, ugyanakkor elnézést kért, ha csak egy szavazó is miatta fordult el John McCaintől, aki - ahogy azt Palin többször kijelentette - egy igazi amerikai hős, ráadásul remek megoldásai vannak azokra a problémákra, melyekkel Amerikának most szembe kell néznie.

18 éves lányának terhességéről elmondta, hogy gyermekének nagyon gyorsan fel kell nőnie, de nagyszerű példa lehet a kevésbé szerencsés körülmények közé került emberek előtt, és megmutathatja, hogyan kell helyesen kezelni a felmerülő problémákat.

A kérdésre, hogy utólag min változtatna a kampányban, azt mondta: szeretné, ha több óra lett volna egy napban, így kiterjedtebb párbeszédet folytathatott volna az amerikaiakkal. A riporter erre jelezte, hogy a sajtó folyamatosan próbálta megszólaltatni a keveset nyilatkozó Palint, amire a kormányzó azt válaszolta: "Nos ezért vagyunk most itt."