Obama lemond Illinois-i szenátori posztjáról

Vágólapra másolva!
Újságcikkben búcsúzott Illinois-tól Barack Obama, aki lemondott az állam szenátori posztjáról. A megválasztott amerikai elnök politikai karrierje itt kezdődött, amikor 1995-ben bekerült az állami törvényhozás szenátusába. Obama írásában Abraham Lincolnéhoz hasonlította saját útját, aki szintén Illinois-ból származott.
Vágólapra másolva!

Barack Obama megválasztott amerikai elnök vasárnap lemondott Illinois állam washingtoni szenátori posztjáról, amelyet négy évig töltött be; a szövetségi állam vezető lapjaiban közzétett nyílt levelében saját útját Abraham Lincolnéhoz hasonlította. "Ma befejezek egy utat és egy másikba kezdek" - fogalmazott üzenetében, amelyben arról tájékoztatott, hogy az elnöki tisztség miatt lemond a szenátorságról.

A Hawaii születésű politikus, aki az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke lesz, felidézte: két évtizede, fiatalemberként érkezett a szövetségi államba, hogy kivegye részét Amerika jobb jövőjének építéséből. "Chicago déli felében olyan családokkal dolgoztam, amelyek elvesztették állásukat és reményüket, amikor bezárt a helyi acélüzem; nem volt könnyű, de lassan újjáépítettük azokat a negyedeket, háztömbről háztömbre, és ennek során a legjobb oktatást kaptam" - fogalmazott. Obama politikai karrierje 1995-ben kezdődött, amikor bekerült Illinois állam törvényhozásának szenátusába.

Vasárnap közzétett levelében hangsúlyozta, hogy a washingtoni Fehér Házban sem fogja elfelejteni azokat a farmereket, tanárokat, üzletembereket és munkásokat, akikkel Amerika szívében találkozott. Mellettük tanulta meg, "hogyan lehet valakivel egyet nem érteni annak megsértése nélkül, kompromisszumot keresni azoknak az elveknek a feladása nélkül, amelyekben nem lehet kompromisszumot kötni és mindig a legjobbat feltételezni az emberekről a legrosszabb helyett".

"A nemzetet ma több és nehezebb kihívás éri, mint amikor először Chicagóba érkeztem, de nincs kétségem afelől, hogy le tudjuk küzdeni azokat" - írta Obama, utalva arra, hogy Illionis államban megismerte "az egység és akarat szellemét, amely átvezethet bennünket a legnehezebb időkön".

Obama végül a legnagyobb amerikai elnökök közé sorolt Abraham Lincolnt idézte, aki szintén Illinois állam törvényhozásából került Washingtonba. "Örök hálával tartozom ennek a helynek és az itt lakók kedvességének" - mondta egykor Lincoln. Ehhez Obama hozzáfűzte: "Én ma ugyanígy érzek, és mint Lincoln, én is kérem támogatásukat és imáikat". Mint írta, hisz "az amerikai eszme" tartós erejében és abban, hogy változás köszönt az országra.