Peter Orszag lesz a Fehér Ház költségvetési igazgatója

Vágólapra másolva!
A magyar származású Peter Orszag, az amerikai kongresszus költségvetési hivatalának elnöke lesz a Fehér Ház költségvetési igazgatója. Barack Obama szerint Orszag költségvetési kérdésekben Amerika egyik vezető szakembere, és térkép nélkül megtalálja, hol van "a kutya elásva" a szövetségi költségvetésben.
Vágólapra másolva!

Peter Orszag, az amerikai kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) jelenlegi elnöke lesz a Fehér Ház költségvetési igazgatója - jelentette be Barack Obama megválasztott elnök kedden Chicagóban.

Peter Orszag nem beszél magyarul, bár szülei Magyarországról származnak, de ő már az Egyesült Államokban született. A Fehér Ház költségvetési hivatalát fogja vezetni, amely a szövetségi ügynökségek költségvetési igényeit kezeli, és javaslatokat tesz az elnöknek.

A 40. életévét decemberben betöltő Orszag egyike Barack Obama legközvetlenebb gazdasági tanácsadóinak Timothy Geithner jövőbeni pénzügyminiszter és Lawrence Summers mellett, aki a nemzetgazdasági tanácsot fogja vezetni. Mindhárman szorosan kötődnek a kiegyensúlyozott költségvetést fő célnak tekintő Robert Rubinhoz, aki Bill Clinton elnöksége idején vezette a pénzügyi tárcát.

Obama szerint Orszag Amerika egyik vezető szakembere költségvetési kérdésekben, új energiát vitt a CBO működésébe, új hangsúlyt helyezve az egészségügyi szféra válságának megoldására. Mint fogalmazott, Peternek nem kell térkép ahhoz, hogy megtalálja, hol van "a kutya elásva" a szövetségi költségvetésben, tudja, mi működik, és mi nem. Azt is tudja továbbá, mi az, amire érdemes az adófizetők értékes dollárjait költeni és mi az, amire nem.