Obama megtartaná a Bush-kormány védelmi miniszterét

Vágólapra másolva!
Barack Obama megválasztott amerikai elnök a kormányváltás után is megtartaná hivatalában a leköszönő Bush-kabinet védelmi miniszterét, Robert Gates-et. A Politico című washingtoni napilap internetes honlapja, az ABC News és a CNN hírcsatorna szerint a miniszter elfogadja az ajánlatot.
Vágólapra másolva!

Barack Obama megválasztott amerikai elnök fel akarja kérni Robert Gates védelmi minisztert, hogy maradjon hivatalában a kormányváltás után.

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú demokrata párti tisztségviselő kedden közölte, hogy Obama maradásra akarja bírni a leköszönő Bush-kormányzat védelmi miniszterét. Erről szerinte már közvetlenül tárgyalnak Gates-szel, s úgy tűnik, hogy a miniszter elfogadja az ajánlatot.

A Politico című washingtoni napilap internetes oldala, a Politico.com, valamint az ABC News és a CNN hírcsatorna szerint a 65 éves Gates beleegyezett abba, hogy a január 20-i elnökváltás után még legalább egy évig a védelmi tárca élén maradjon. Az lenne a feladata, hogy konkretizálja a demokrata pártiak ígéretét, amely szerint hazavezénylik Irakból az amerikai csapatokat.

Gates, aki 2006 decemberében váltotta a Pentagon élén a héjaként ismert Donald Rumsfeldet, hivatalosan független, nem tagja egy pártnak sem, de több magas tisztséget töltött be republikánus kormányzatok alatt. Ha Obama valóban megnyerte magának a demokrata és republikánus körökben egyaránt nagy tiszteletnek örvendő minisztert, akkor azzal teljesíti azon választási ígéretét is, miszerint a kétpártiság szellemében megtartja a Bush-adminisztráció egy vagy két tagját.

Pénzügyi csapatának véglegesítése és hivatalos bemutatása után Obama most már a nemzetbiztonsági és külpolitikai stábra koncentrál. A megválasztott elnök várhatóan a hálaadás ünnepe után, a jövő héten tárja a nyilvánosság elé végleges döntését.

Robert Gates 2006. december 18-tól védelmi miniszter, korábban 26 évet töltött a CIA-nál, George W. Bush idején másfél éven át a hírszerzési ügynökség igazgatója volt, azelőtt a légirőnél szolgált.