Fidel Castro szívesen tárgyalna Obamával

Vágólapra másolva!
Obama olyan ember, akivel lehetséges a párbeszéd - írta a hivatalos kubai sajtóban megjelent cikkében Fidel Castro. A visszavonult kubai vezetőnek nem szimpatikus viszont a januárban hivatalba lépő amerikai elnök külügyminiszter-jelöltje, Hillary Clinton. Raúl Castro sem zárkózik el egy találkozótól Obamával.
Vágólapra másolva!

Barack Obama megválasztott amerikai elnök olyan ember, akivel Kuba tudna tárgyalni - vélekedett Fidel Castro egy kubai lapban megjelent írásában. Obamával "lehetséges a párbeszéd, ahol csak akarja" - írta az ország éléről visszavonult Castro.

A hivatalos kubai sajtóban közzétett cikk szerint Obama elnökségét nem kísérik majd háborúk. Az új elnöknek nem szabad viszont elfelejtenie, hogy a "mézesmadzag és furkósbot politikája" Kubával szemben nem eredményes - írta Castro.

Az idős kubai vezető azonban nem szimpatizál a választott amerikai elnök kormányának összes leendő tagjával. Nem tetszik neki például, hogy a külügyi tárca várományosa, Hillary Clinton támogatóan nyilatkozott a Kubával szembeni amerikai kereskedelmi embargó fenntartásáról.

Castro utalt arra is, hogy Hillary Clinton férje, Bill Clinton elnökként aláírt olyan törvényeket, amelyek jelentősen szigorították az embargót. Az elnökváltás ellenére hivatalban maradó Robert Gates védelmi miniszterrel kapcsolatban pedig azt írta: azért csalódott, mert Gates "inkább republikánus, mint demokrata".

Megválasztása óta kevés alkalommal nyilatkozott a kubai vezetés a leendő amerikai elnökről, azonban a kampány alatt Fidel Castro egyértelműen kinyilvánította, hogy az ő győzelmének örülne jobban. Fidel Castro öccse, az őt az állam élén felváltó Raúl Castro a The Nation című amerikai lapnak adott interjúban kijelentette: nem zárkózik el az elől, hogy találkozzon Obamával.