Visszalépett Obama egyik miniszter-jelöltje

Vágólapra másolva!
Visszalépett Barack Obama megválasztott amerikai elnök kereskedelmi miniszter-jelöltje. Bill Richardson, az ország legismertebb latin-amerikai politikusa azért lépett vissza, mert még nem zárult le egy őt is érintő nyomozás Új-Mexikó államban.
Vágólapra másolva!

Visszalépett az amerikai kereskedelmi miniszteri poszt várományosa, az új-mexikói kormányzó Bill Richardson. Barack Obama, a heteken belül hivatalba lépő megválasztott amerikai elnök jelöltje azzal indokolta visszalépését, hogy még nem zárult le egy nyomozás, amely Új-Mexikó államot is érinti. A nyomozás egy céggel szemben folyik, amely üzletet kötött az állammal - írja az MSNBC az NBC News amerikai hírcsatornára hivatkozva.

Az Albuquerque-i állami vádesküdtszék vizsgálódik egy meg nem nevezett kaliforniai vállalat ügyében, amely több ízben támogatta Richardson politikai tevékenyéségét, majd szerződést köthetett Új-Mexikó állammal.

"Engedjék meg, hogy egyértelműen fogalmazzak: én és az irányításom alatt álló apparátus mindig helyesen cselekedtünk, ezt a nyomozás is igazolni fogja" - nyilatkozta Richardson az NBC News riporterének, Andrea Mitchellnek. "Beláttam ugyanakkor, hogy a függőben levő nyomozás tarthatatlan késlekedést okozna a beiktatási procedúrában" - tette hozzá küszöbönálló miniszteri beiktatására utalva.

Bár a miniszterjelöltségtől a nyomozás miatt visszalép, Richardson tervei szerint megtartja kormányzói székét. Az NBC News-nak adott interjújában megígérte, Obama a jövőben bármikor számíthat rá, addig is reméli, hogy sikeres elnök lesz. Obama - akit január 20-án iktatnak az elnöki székbe - a bejelentésre válaszul azt közölte: sajnálattal bár, de tudomásul vette Richardson visszalépését. Richardson utódjáról nem nyilatkozott, csak annyit mondott: "gyors döntést kell hoznunk, hogy betöltsük a kormányzó döntése miatt keletkezett űrt".

A leghíresebb latin-amerikai politikus

A 61 éves új-mexikói kormányzót decemberben jelölte Obama a kereskedelmi miniszteri posztra. Bill Richardson a Clinton-kormány energiaügyi minisztere volt, egyben a legismertebb spanyolajkú politikus az Egyesült Államokban, ahol a latin népesség egyre növekszik.

Richardson korábban Obama riválisa volt a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben, de később az egyik legkitartóbb támogatója lett - annak ellenére, hogy több szállal kötődött Clintonékhoz. Jelölésével Barack Obama már a harmadik olyan embert emelte volna be a kormányába, aki ellenfele volt az elnökjelöltségért folyó harcban a demokrata párton belül. Joe Bident alelnöknek jelölte, Hillary Clintonból külügyminiszter lesz.