Volt elnökökkel és Bushsal ebédelt Obama

Vágólapra másolva!
A még élő három volt amerikai elnökkel és a hivatalt jelenleg betöltő George Bushsal ebédelt együtt Barack Obama szerdán a Fehér Házban. Hasonló találkozók ritkán jönnek össze, a mostanit az elnöki posztot január 20-án elfoglaló Obama kezdeményezte. Az ebédet zárt ajtók mögött tartották.
Vágólapra másolva!

Az elnöki hivatalt január 20-án elfoglaló Barack Obama kezdeményezte, hogy legyen egy közös ebéd a hivatalban lévő és korábbi elnökökkel, és a Fehér Ház szerint a hamarosan távozó George Bush elnök is egyetértett. Utoljára 1981-ben volt hasonló találkozó, egyébként legfeljebb ritkán, például temetéseken jönnek össze az egykori elnökök.

A Fehér Házban szerdán George Bush ebédre látta vendégül utódját, valamint a még élő három korábbi elnököt: Jimmy Cartert (demokrata, 1977-1981), idősebb George Busht (republikánus, 1989-1993) és Bill Clintont (demokrata, 1993-2001).

Az ebéd előtt a hivatalban lévő elnök fél órán át négyszemközt tárgyalt Obamával. Nem ez az első ilyen találkozójuk, az elnökválasztás után pár nappal Bush fogadta Obamát a Fehér Házban, és azóta is többször beszéltek telefonon.

Az ebéd előtt az Ovális Irodában fotózkodtak az elnökök, majd zárt ajtók mögött ültek asztalhoz. A Fehér Ház szóvivője előzetesen azt mondta, biztosan szóba kerül majd például a gyereknevelés kérdése.

Kevesebb mint két hét van hátra, hogy Barack Obama elfoglalja hivatalát. A demokrata politikus ugyan a kampányban keményen bírálta George Busht, a választás óta eltelt időszakban azonban tartózkodott ettől, és igyekezett elkerülni még a látszatát is annak, hogy beiktatása előtt elnökként viselkedjen.

"Egyszerre csak egy elnök van" - hangzott el többször is az Obama-stáb részéről. Ez ugyanakkor nem akadályozta meg a demokrata politikust abban, hogy az átmeneti időszakban is folytassa az előkészületeit annak a nagyszabású és akár 700 milliárd dollárra is rúgó csomagnak, amely a válságban lévő amerikai gazdaság felélesztését célozza.