Önkritikus beszéddel búcsúzott Bush

Vágólapra másolva!
Ma már másként csinálna bizonyos dolgokat - gyakorolt önkritikát utolsó tévébeszédében George W. Bush leköszönő amerikai elnök. Tetteit ugyanakkor Bush azzal magyarázta, hogy az ország komoly fenyegetésnek volt kitéve, és sikerként értékelte, hogy 2001 óta nem volt újabb terrortámadás. Utódja, Barack Obama beiktatását a remény és a büszkeség pillanatának nevezte.
Vágólapra másolva!

"Követtem a lelkiismeretemet, és azt tettem, amiről azt gondoltam, helyes. Talán nem értenek egyet néhány nehéz döntésemmel, de remélem, egyetértenek azzal, hogy hajlandó voltam meghozni ezeket a kemény döntéseket " - búcsúzott tévébeszédben az amerikai néptől George W. Bush, hivataláról január 20-án leköszönő elnök.

Utolsó nyilvános üzenetében Bush felidézte nyolcéves elnökségének legfontosabb pillanatait, és önkritikusan azt mondta, ma már másként csinálna bizonyos dolgokat. Tetteit azzal magyarázta, hogy az ország komoly fenyegetésnek volt kitéve: "Minden reggel tájékoztatást kaptam a nemzetünk ellen irányuló fenyegetésekről, és megesküdtem, hogy mindent megteszek, ami hatalmamban áll, hogy megóvjam a biztonságunkat" - mondta.

Bush ugyanakkor védelmébe vette több vitatott döntését is, például a Belbiztonsági Minisztérium felállítását, vagy a hadsereg és a hírszerzés átszervezését. Szerinte ezeknek a lépéseknek köszönhető, hogy az Egyesült Államoknak 2001 óta nem kellett újabb jelentős terrortámadással szembenéznie. Az elnök vitatható döntésként utalt a terrorizmus elleni hazafi-törvényre, a guantánamoi fogolytáborra, illetve arra, hogy az előtt szállták meg Irakot, hogy befejzték volna az afganisztáni hadműveleteket.

A leköszönő elnök - akinek hivatali ideje az Egyesült Államok ellen valaha intézett legsúlyosabb terrortámadással kezdődött és évtizedek óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal végződik - arról beszélt: az amerikai nemzet a legnehezebb időkben is előre tekint: "Bízom Amerika ígéretében, mert ismerem népünk jellemét". Barack Obama megválasztott elnök beiktatása a remény és a büszkeség pillanata Amerika számára - mondta Bush négy nappal azelőtt, hogy jövő kedden átadja a hatalmat utódának, aki az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke lesz.

Bush arról is beszélt, hogy határozott lépéseket tett az amerikai gazdaság védelmében, "kihívások érték jólétünket, és mi felnőttünk hozzájuk". Mint mondta, nehéz időket élnek a keményen dolgozó családok, "de sokkal nagyobb lenne a veszteség, ha nem cselekedtünk volna". Szerinte az amerikaiak közösen, elszántsággal és kemény munkával visszaállítják a gazdaságot a növekedési pályára, "ismét megmutatjuk a világnak, mennyire életerős az amerikai szabad vállalkozási rendszer".