Nem az ígéretekből lett a történelem

Vágólapra másolva!
Volt köztük, aki ikonná nemesedett, volt, aki kétségtelen érdemei és néhány hibája mellett is leginkább csak "rendes fickóként" maradt meg az amerikaiak emlékezetében, és volt, aki eltékozolta lehetőségeit - az [origo] megnézte, hogy az elmúlt ötven év izgatottan várt amerikai elnökei mennyiben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Három elnök, három korszak, háromféle eredmény.
Vágólapra másolva!

Várakozások: Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb családjának leszármazottja a demokrata előválasztási kampány előtt nem volt országosan ismert figura. Kampánybeszédeit azonban országszerte olyan ováció fogadta a Time korabeli tudósítása szerint, mint korábban egyetlen más politikusét sem.

Pedig azzal, amit mondott, rendre meglepte a közönséget: a valaha volt egyik legnépszerűbb amerikai elnök, a repubikánus Dwight Eisenhower nyolcéves elnökségének kényelme után bajokról, aggodalmakról beszélt. A nagyhatalmi presztízs csökkenéséről, és a szovjetekkel szembeni lemaradásról beszélt a fegyverkezési versenyben, miközben az amerikaiak többsége meg volt győződve hazája vezető szerepéről. A jóléti állam megreformálását tervezte egy olyan országban, ami büszke volt arra, hogy milyen igazságos a vagyon elosztása. "Nem tudok addig nyugodtan aludni, amíg 17 millió amerikai éhesen fekszik le esténként" - mondta Kennedy. Római katolikus hite szintén felkavarta a kedélyeket, addig kizárólag protestáns elnökei voltak az Egyesült Államoknak.

A demokrata konvención tartott beiktatásán elmondta híres beszédét az "Új határokról": "Új határok előtt állunk - a beteljesületlen remények és álmok határában. Ezek mögött a határok mögött ott vannak a tudomány és az űr felfedezetlen területei, a háború és béke megoldatlan problémái, a tudatlanság és az előítéletek megoldatlan problémái, a szegénység és a felesleg megválaszolatlan kérdései." Igaz, ugyanilyen megválaszolatlan kérdés volt, hogy miből akarja fedezni az oktatás többlettámogatását, a leszakadó térségek megsegítését és egyéb terveit a költségvetési hiány növelése nélkül - Kennedy általában arra hivatkozott, hogy ez nagyobb gazdasági növekedéssel oldható meg, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A New York Times mindenesetre mellette állt ki szerkesztőségi vezércikkben: a lap szerint külpolitikai kérdésekben kevésbé pragmatikus, mint Nixon, és a belpolitikában is inkább alkalmas a végrehajtó hatalom és a kongresszus munkájának összehangolására. Azt ugyanakkor a lap is kockázatosnak tartotta, hogy költekezésbe hajszolja az államot.

Eredmény: John F. Kennedy hajszállal előzte meg Nixont a választáson, ezzel pedig a legfiatalabb elnök lett. Teljesítményének értékelését megnehezíti, hogy 1963-ban lelőtték, így tervei jelentős részét nem tudta megvalósítani, halálával viszont az amerikai történelem ikonjává vált (a valaha volt legjobb elnökök listáján rendre az élmezőnyben végez a közvélemény-kutatásokon az Egyesült Államokban).

Elnöksége súlyos külpolitikai kudarccal kezdődött. A kubai Disznó-öbölben végrehajtott hadműveletet ugyan még az Eisenhower-adminisztráció készítette elő, a végrehajtás azonban már Kennedyre maradt, a Fidel Castro rendszerének megdöntéséért indított akció pedig óriásit bukott. A kudarcért Kennedy a nyilvánosság előtt magára vállalta a felelősséget, és sokkal óvatosabban kezdett bánni a katonai megoldásokkal, és bizalmatlanabbá vált a vezérkari főnökökkel szemben. Az elnök tanult a hibából, és néhány hónappal később már alaposan sikerült meglepnie a tapasztalatlan és gyenge ellenfélre számító Hruscsovot bécsi találkozójukon: kijelentette a háborúval fenyegetőző szovjet első titkárnak, hogy ő is hajlandó háborúba menni.

Kennedy ezután nekilátott ígéretei megvalósításának: jelentősen megnövelte a katonai költségvetést, felpörgette az űrprogramot. Beszédírója, Theodore Sorensen utólag úgy nyilatkozott, Kennedy legfontosabb mondata nem a sokat idézett "Ne azt kérdezd, mit tehet érted a haza, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazáért" volt, hanem egy másik: "Csak amikor a fegyvereink már minden kétséget kizáróan ütőképesek, akkor lehetünk biztosak abban, hogy nem kell majd használnunk őket."

Forrás: Getty Images

A fordulatot a kubai rakétaválság hozta el számára. A világ akkor került a legközelebb az atomháborúhoz, a szembenálló felek elmentek egészen a falig - az összecsapás azonban (nem kis részben Kennedy okos diplomáciájának köszönhetően, aki csak a békülénykenyebb hangvételű orosz üzenetekre reagált, a fenyegetéseket egyszerűen nem vette figyelembe) nem robbant ki, innentől kezdve pedig egyenes út vezetett az enyhülés felé, a vezetők ugyanis belátták, az egész világot elpusztíthatják. Kennedy külpolitikája tehát beválni látszott, halála után két évvel pedig már az őt kezdetben lekezelő Hruscsov is úgy nyilatkozott, ők ketten megváltoztathatták volna a világot. A kezdő lépéseket azért megtették: 1963 tavaszán az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Nagy-Britannia aláírta azt az egyezményt, mely kizárólag föld alatti nukleáris tesztrobbantásokat engedélyezett.

Kevésbé pozitív lépés volt, hogy - bár nem ekkor teljesedett ki - az elnöksége alatt mélyedt bele az Egyesült Államok a vietnami háborúba, ő növelte a Vietnamban állomásozó csapatok létszámát nyolcszázról tizenhatezer háromszáz főre. Igaz, a háború későbbi menetét halála miatt nem tudta befolyásolni.

A belpolitikában a legjelentősebb eredményeket a polgárjogok kiszélesítésében érte el, bár az általa beterjesztett Polgárjogi Törvény hatálybalépését már nem érte meg. Ez a törvény tiltotta meg a faji alapú megkülönbözetést iskolákban, nyilvános helyeken és munkahelyeken.

Egy dollárról 1,25 dollárra növelte a minimál órabért. Nagyszabású lakásprogramot hirdetett, mely inkább a meglévő ingatlanállomány fejlesztését, mint újak építését célozta. A munkanélküliség elleni programja ugyanakkor, bár kétszázezren vettek benne részt, lényegében eredménytelenül zárult. Az általa tervezett adócsökkentést életében már nem fogadták el, de a polgárjogi lépéseken kívül egyéb belpolitikai törekvései a következő elnök, Lyndon B. Johnson alatt bontakoztak ki.