Két poszt közül választhatott a megválasztott amerikai alelnök

Vágólapra másolva!
Népszerű televíziós showműsorban szólta el magát Joe Biden megválasztott amerikai alelnök felesége. Jill Biden szerint férje a külügyminiszteri és az alelnöki poszt között választhatott. A megválasztott alelnök csak elvörösödött, de nem cáfolta felesége bakiját, szóvivője a műsor után három órával viszont igen. Obama irodája nem reagált arra a kérdésre, hogy Obama valóban két posztot ajánlott volna fel Bidennek
Vágólapra másolva!

Joe Biden az alelnöki és a külügyminiszteri poszt közül választhatott - szólta el magát a megválasztott amerikai alelnök felesége, Jill Biden az Oprah Winfrey-show hétfői esti műsorában.

Az alelnöki pár a népszerű televíziós showműsor vendége volt a beiktatás előtti estén: Oprah a hagyományokkal ellentétben Chicago helyett Washingtonból, a Kennedy Centerből jelentkezett.

"Joe a külügyminiszteri és az alelnöki poszt között választhatott" - mondta Joe Biden felesége, Jill, amire férje a feje búbjáig elvörösödött, nevetett, végül hangos pisszegéssel igyekezett elcsöndesíteni hitvesét. Jill erre az MTI tudósítója szerint csak annyit mondott: "Tényleg így volt", mire a közönség is nevetésbe tört ki.

A megválasztott alelnök nem cáfolta felesége bakiját, szóvivője a műsor után három órával viszont igen. "Hogy egyértelmű legyen, Obama csak egy posztot ajánlott fel, hogy (Biden) társa legyen az elnökválasztáson (...) aki örömmel elfogadta azt" - olvasható a szóvivő közleményében.

Obama irodája nem reagált arra a kérdésre, hogy a megválasztott elnök valóban két posztot ajánlott volna fel Bidennek. A külügyminiszteri posztra a leendő elnök később egy másik riválisát, Hillary Clinton New York-i szenátort választotta, akinek a szóvivője szintén nem volt hajlandó kommentálni, hogy Clinton csak a második jelölt volt a külügyi tárca élére.

Joe Biden a showműsorban azt mondta, hogy Jillyvel - így becézi feleségét - átbeszélte a dolgot, mielőtt elfogadta Obama ajánlatát. Felesége arról beszélt, hogy férjének azt mondta, hogy az alelnöki poszt jobb lenne a család miatt, mivel külügyminiszterként túl sokat lenne távol és csak néha egy-egy állami vacsorán láthatná.

Biden az előválasztások elején még Obama ellen kampányolt, mivel maga is jelöltként indult. Elmondása szerint nem döntötte el rögtön, hogy az alelnöki poszt a legmegfelelőbb hely a számára, de elfogadta az ajánlatot, miután Obama biztosította, hogy partneri lesz a viszonyuk. Mint mondta, Obama bizalmast keresett magának, olyan valakit, aki nem bólogató jános.