Obama: Változnunk kell a világgal együtt

Vágólapra másolva!
Nem tudta elsőre megismételni és fülig ért közben a szája, de letette elnöki esküjét Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke. Obama szerint eljött az új felelősség ideje, amikor együtt kell változnunk a világgal.
Vágólapra másolva!

18.37 - Nem buktunk el

"Hadd mondják azt a gyerekeink, hogy... nem buktunk el és nem fordultunk vissza. Isten áldjon benneteket és Istan áldja Amerikát" - zárta beszédét Obama.

18.33 - Mindenkire szükség van

"A kihívások talán újak", de az értékeke, amelyekkel szembenézünk velük, az őszinteség, a kemény munka, a tolerancia, a kíváncsiság és hazafiság "ezek régiek, igazak" - mondta Obama. Eljött az új felelősség ideje - tette hozzá.

18.31 - Változnunk kell

"A világ megváltozott, nekünk is változnunk kell vele" - mondta Obama.

18.29 - Amerika szerepe

Amerikának be kell töltenie szerepét - mondta Obama. Az emberek nem az alapján ítélnek meg, mit tudsz elpusztítani, hanem az alapján, amit építesz - fogalmazott.

18.25 - Az ideálokat nem adná Obama

Obama arról beszélt, hogy nem szabad feladni az ideáljainkat akkor sem, ha választanunk kell köztük és biztonságunk között. Fel tudjuk venni a harcot a ránk leselkedő veszélyekkel - mondta Obama, aki a veszélyek közé sorolta a klímaváltozást is.

18.20 - Új idők kihívásai

Obama Amerikai megújításáról beszél, arról, hogy az országnak meg kell felelnie az új idők kihívásainak, arról, hogy új technológiákat kell bevezetni.

18.15 - Fel kell szívnunk magunkat

"Mi maradunk a legvirágzóbb, leghatalmasabb nemzet a Földön" - jelentette ki Obama. "Ma kell elkezdenünk Amerika megújítását" - mondta. Obama azt is megjegyezte: helyre kell állítanunk a tudomány tekintélyét, ami utalás lehet arra, hogy elődje, George Bush több olyan intézkedést hozott, amely hátráltatta néhány tudományág fejlődését (ilyen volt például az őssejtkutatások tiltása).

18.13 - A kihívások számosak

Az új amerikai elnök először a gazdasági válságról és Amerika háborúiról beszélt. "Nem kétséges, hogy egy válság kellős közepén vagyunk" - jelentette ki Obama. Nem a magas hivatalokban ülők miatt olyan képes fennmaradni ez a nemzet, hanem a hitünk miatt, miattunk - mondta. "A kihívások, amelyekkel szembenézünk, valósak, komolyak és számosak" - mondta Obama, majd hozzátette: "szembenézünk velük".

18.12 - Obama beszél

Elkezdte beiktatási beszédét Obama, először köszönetet mondott Bushnak.

18.09 - Obama esküszik

Letette az esküt Obama. Fülig ért a szája, és bakizott, nem tudta elsőre megismételni az eskü szövegét.

18.01 - Biden alelnök esküt tesz

"Isten engem úgy segéljen!" - mondja Biden kezével a Biblián.

17.53 - Imával kezdődik a ceremónia

Obama lecsukott szemmel hallgatja a bevezető ima szövegét. George Bush távozó amerikai elnök Obama mellett ül, ő is lecsukott szemmel imádkozik.

17.48 - Obama megjött

Barack Obama megérkezett a beiktatási ceremóniára, és megjelent az emelvényen. Elhangzott a bevezető.

***

Kedden, magyar idő szerint délután hatkor iktatják be hivatalába Barack Obamát, az Egyesült Államok 44. elnökét. Obamát tavaly november 4-én választották az Egyesült Államok elnökévé, ő lesz az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke.

Kedden már órákkal a beiktatási ünnepség kezdete előtt százezrek várakoztak a washingtoni Capitoliumnál, ahol a hagyományok szerint esküt tesz az új elnök. A CNN szerint az eseményen akár kétmillióan is részt vehetnek, a tömeg várhatóan teljesen megtölti majd a Capitolium, a Lincoln-emlékmű és a közeli Fehér Ház környékét.

Forrás: AFP

Több ezer nézőnek csak a beiktatás helyszínétől mintegy egy mérföld távolságra jutott hely - ők óriás kivetítőkön követhetik az ünnepséget, amely helyi idő szerint fél tizenkettőkor kezdődött. A CNN tudósítása szerint a tömeg a tülekedés ellenére előreengedte a gyerekeket és az alacsonyabb nézelődőket, hogy ők is minél többet láthassanak a beiktatásból.

A délelőtt folyamán a külvárosi közlekedés megbénult Washingtonban, hajnali öt órára megtelt egy négyemeletes parkolóház-komplexum a Springfield vasútállomásnál. A metróvonalak közül a vörös vonalat reggel kilenc órakor lezárták, mert a szerelvény elütött egy utast, így még nagyobb káosz alakult ki a már amúgy is túlterhelt metróhálózaton - közölte a városi tűzoltóság.

Kedden már hajnal előtt ezrek érkeztek a fővárosba olyan vonatokon, amelyekhez külön állóhelyes kocsikat kellett csatolni. Sokan közülük nagy obamás sálakkal próbáltak védekezni a rendkívüli hideg ellen. A beiktatás helyszínétől 15 mérföldre levő pályaudvarra nem tudtak beállni a vonatok, mert a peronokon egyszerűen nem volt hely az éppen érkezőknek, annyira megtöltötte az egész területet a tömeg - jelentették a CNN tudósítói.