Ted Kennedy: Obama Kennedy elnök méltó örököse

Vágólapra másolva!
John F. Kennedy amerikai elnök méltó örökösének nevezte Barack Obamát hétfőn Ted Kennedy szenátor, a Demokrata Párt befolyásos személyisége, aki azt szeretné, hogy Obama legyen a demokrata elnökjelölt, majd az Egyesült Államok következő elnöke.
Vágólapra másolva!

A massachusettsi szenátor, az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy öccse "rendkívüli jellemű és vezető képességgel megáldott emberként" jellemezte az illinois-i szenátort.

Az elmúlt egy évben mindegyik aspiráns kereste a nagy súlyú politikus támogatását. Edward Kennedy a korábbi előválasztások idején nem foglalt állást egyik aspiráns mellett sem.

A 76 éves szenátor Caroline Kennedyvel, a John F. Kennedy elnök lányával az oldalán jelentette be Obama támogatását a washingtoni Amerikai Egyetemen rendezett kampánygyűlésen. Állásfoglalása kemény csapás az ugyancsak a demokrata elnökjelöltség megszerzésére törekvő Hillary Clintonnak, aki állítólag arra kérte Kennedyt, hogy maradjon legalább semleges az aspiránsok versengésében.

"Változást érzek a levegőben" - fogalmazott a tekintélyes szenátor, aki szerint Obama a politikai vezetők új nemzedékét testesíti meg. Barack Obamával lezárul az a régi politika, amely a faji, nemi és szexuális, valamint etnikai csoportok közötti ellentéteken alapul - mondta Kennedy, aki az utóbbi hetekben felháborodott Bill Clinton Obama elleni éles támadásain, azon, hogy a volt elnök a faji kártyát is belekeverte a kampányba. Az idős szenátor két hete személyesen járt közben azért, hogy Hillary és Obama egy vitán tűzszünetet kössön a kérdésben.

Ted Kennedy emlékeztetett: annak idején egy másik fiatal elnökjelölt, a bátyja is új fejezetet kívánt nyitni az amerikai politikában, miközben a hivatalban levő, tekintélynek örvendő demokrata elnök, Harry Truman bírálta. Bátyja azonban közölte, hogy a világ változik, és a régi utak már nem járhatók. Most Barack Obama képviseli az új vezetői generációt - jelentette ki.

Caroline Kennedy a gyűlésen azt mondta, hogy Obama ugyanolyan reményt és lelkesedést nyújt, mint egykor apja.

Obama elmondta, hogy még gyerek volt, amikor Kennedy elnök lett. Emlékszik azonban arra, hogy anyja és nagyszülei a nagy remény és előrelépés korszakaként emlegették azt a periódust Amerika életében.

Obama a február 5-i szuperkedd előtt felbecsülhetetlenül fontos támogatót szerzett Kennedy személyében, aki a kongresszus felsőházának második legrégebben hivatalban levő tagja, 1962 óta szenátor. Kennedy kiterjedt adománygyűjtő hálózatával is erősíteni szándékozik a 46 éves illinois-i szenátort.

A demokrata jelöltaspiránsok legközelebb a nemzeti választási napként is emlegetett szuperkedden csapnak össze, aznap 22 államban rendeznek előválasztásokat.

Kennedy aktív kampányt kíván folytatni Obama mellett, különösen a hispán választók és a szakszervezeti tagok körében, akiknek döntő szavuk lehet Kalifornia, New York, New Jersey, Arizona és Új-Mexikó államokban. Obamának erre szüksége is lesz, mert a felmérések szerint Clinton nagyobb támogatottságot élvez a nagy súlyú Kaliforniában, New Jersey-ben és New Yorkban.