Már Bill is Hillary utolsó esélyéről beszél

Vágólapra másolva!
Már csak akkor hozhatja be hátrányát, és maradhat versenyben az elnökjelöltségért Hillary Clinton, ha megnyeri a március 4-i ohiói és texas-i előválasztásokat is. Erről férje beszélt egy kampánygyűlésen. Közben kiderült, hogy az őt a sorozatban tíz államban is legyőző Barack Obama majdnem háromszor annyi támogatást gyűjtött össze januárban, mint Clinton. A Newsweek vezető szerkesztője szerint már csak az a kérdés, Clinton elegánsan vagy csúnyán száll-e ki a versenyből.
Vágólapra másolva!

Bill Clinton szerint két hét múlva, a március 4-i előválasztási fordulókban eldől, hogy felesége, Hillary Clinton megszerezheti-e a demokrata elnökjelöltséget. A volt amerikai elnök szerdán a texas-i Beaumontban egy kampánygyűlésen beszélt arról, hogy a március 4-i texas-i és ohiói forduló lesz a volt first lady utolsó esélye. "Ha megnyeri Texast és Ohiót, szerintem ő lesz a jelölt. Ha nem segítik ehhez hozzá, nem hiszem, hogy jelölt lehet" - mondta.

Miután Barack Obama az utóbbi 10 előválasztást zsinórban megnyerte, Clintonnak kötelező hoznia Texas-t és Ohiót, ha versenyben kíván maradni. A New York-i szenátor azt reméli, a két népes államban - ahol összesen 369 küldöttről dönt majd a szavazás - visszaszerezheti elsőségét. Clinton állítólag a legnagyobb erőfeszítéseket Texas latin lakosságának megnyerésére fordítja.

Barack Obamáról eközben kiderült, hogy januárban rekordot állított fel az egy hónap alatt gyűjtött adományokban: 36 millió dollárral gyarapodott a kampányszámlájára befolyt összeg. Az afroamerikai politikust összesen már több mint 150 millió dollárral támogatták. Ráadásul ennek a hatalmas összegnek döntő hányada kisebb internetes csomagokban - 100 dollár, sőt 25 dollár alatti támogatások formájában - érkezett.

Hillary Clinton az év első hónapjában 13,5 millió dollár adományt kapott. A volt first ladyt elsősorban nagy donorok támogatják. A republikánus jelöltség várományosa, John McCain arizonai szenátor 12 millió dollár adományt szerzett.

Jelentős liberális hírportálok már Hillary Clinton elnökjelölti esélyeinek halványodását emlegetik. Az MSNBC televízió szerint Hillary Clinton a legkiválóbb elnökjelölt-aspiránsok egyike, de sikertelen a kampánya. Jonathan Alter, a Newsweek hetilap vezető szerkesztője szörnyűnek, a modern idők egyik legrosszabb kampányának nevezte Clinton előválasztási hadjáratát. A Clinton-tábor abban tévedett, hogy biztosra vette a volt first lady jelöltségét, Obama stábja ezzel szemben "sokkal inkább a földön járt" - mondta. Alter szerint Obama fog győzni a demokrata előválasztási versenyfutásban, de Clintont még nem lehet leírni. Számára most már az a kérdés, hogy elegánsan vagy csúnyán fog kiszállni a versenyből.