Obama jött ki jobban a texasi vitából

Vágólapra másolva!
Egyik politikus sem kerekedett a másik fölé a demokrata elnökjelöltségre pályázó Hillary Clinton és Barack Obama texasi vitáján. A döntetlen Obamának kedvez, aki az utóbbi hetekben sorra nyerte az előválasztásokat az amerikai elnökválasztási kampányban. Clinton számára a texasi és az ohiói forduló jelentheti a mentőövet.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton plágiummal vádolta meg riválisát, Barack Obamát, aki nemrég egyik támogatójának - Massachusetts kormányzója, Deval Patrick - szavait másolta egy kampánybeszédében. Obama erre azzal reagált, hogy nem egymást kellene szapulniuk, hanem az "országot kellene felemelniük".

Voltak még viták a gazdaság élénkítéséről és az egészségügy átalakításáról, de a BBC tudósítója szerint egyik jelölt sem tudta kiütni a másikat. Mivel Barack Obama nem hibázott, ezért gyakorlatilag az ő győzelmeként lehet elkönyvelni a vitát - tette hozzá a tudósító.

Az Illinois állambeli szenátor ugyanis az utóbbi három hétben elhúzott riválisa elől, és sorra nyerte az előválasztásokat. Legutóbb a külföldön élő demokrata szavazatok többségét is megszerezte.

A vitát Texas államban tartották, ahol március 4-én tartanak előválasztást. Ugyanakkor lesz egy másik nagyobb államban, Ohioban is szavazás. Hillary Clinton számára nagyon fontos lesz, hogy ezeket megnyerje, ha még versenyben akar maradni.

A demokrata párt az elnökjelöltjét hivatalosan a nyár végén esedékes konvencióján nevezi meg. A küldöttek számát tekintve most Obama áll jobban. Az AP hírügynökség becslése szerint legkevesebb 1353 delegáltat tudhat maga mögött, míg Clinton csak 1264-et. Ahhoz, hogy valaki a konvención elnyerje a jelöltséget, 2025 küldötti voksra van szüksége.