Hillary Clinton ismét mellébeszélt

Vágólapra másolva!
Az amerikai demokrata elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton újabb hamis történetére derült fény - hangzott el az ABC televízió vasárnapi tudósításában. A volt first lady most egy olyan kórházi sztorival sokkolta hallgatóságát, amely sohasem történt meg. Eközben tovább csökkent a volt first lady előnye a szuperdelegátusok között Barack Obamával szemben, miközben a két demokrata szenátor kiélezett küzdelmet folytat az elnökjelöltségért - közölte a Fox News hírcsatorna.
Vágólapra másolva!

A volt first lady - akinek hitelességén nehezen kiköszörülhető csorba esett néhány hete, miután kiderült, hogy egy 1996-os boszniai látogatásáról a valóságtól eltérően számolt be kampányában - ez esetben egy olyan drámai, de valótlan sztorit ismételt fellépésein, amellyel azt szándékozott bizonyította, hogy mekkora szükség van az általa sürgetett általános betegbiztosításra.

Clinton az utóbbi hetekben előszeretettel mesélt el a választóknak egy történetet egy terhes asszonyról, akitől állítólag megtagadták az egészségügyi ellátást egy ohiói kórházban, mert nem volt nála a kezeléshez szükséges 100 dollár. A mindig hatásos, a hallgatóság körében megdöbbenést keltő sztori azzal zárult Clinton előadásában, hogy a kezeléstől megfosztott nőt néhány nappal később súlyos szövődményekkel egy másik kórházba kellett szállítani. De már késő volt, anya és gyereke is meghalt. Az ilyen esetek elkerülésére van szükség a mindenkire kiterjedő egészségbiztosításra - hangoztatta Clinton.

A szóban forgó kórház, amelyet Clinton sosem említett a történetben, a hét végén tiltakozott a történet miatt. Az ohiói Athensben működő O'Bleness Memorial Hospital közölte, hogy a történet nem igaz, és követelte, hogy a szenátor nem említse többé. A kórház nyilatkozata szerint a nőnek volt biztosítása, és nem fordult elő, hogy megtagadták volna tőle a kezelést.

Clinton kampánystábja ezek után azt mondta az ABC News csatornának, hogy a volt first lady egy seriffhelyettestől hallotta a történetet és semmi nem indokolta, hogy megkérdőjelezze annak hitelességét. "Amennyiben a kórház azt állítja, hogy nem így történt, tiszteletben tartjuk ezt, és (Clinton) nem fogja többet elmondani" - mondta Mo Elleithee, Clinton szóvivője.

Clinton elszólása - vagy más szemszögből hazugsága: konzervatív hírmagyarázók inkább ezt a kifejezést használják - heteken át vezető hír volt. A volt first lady legutóbb a Jay Leno-show vendégeként igyekezett tréfára venni a dolgot: azt mondta, majdnem elkésett, mert mesterlövészek tüze tartóztatta fel a Los Angeles-i Burbank repülőtéren.

Tovább csökkent Clinton előnye

A New York-i szenátor asszonyt, a volt first ladyt tavaly decemberben még 108-cal több szuperdelegátus támogatta, mint vetélytársát. Februárra ez a szám 87-re csökkent, most pedig már csak 30. A folyamat ráadásul nem állt meg: újabb demokrata képviselők és választott tisztviselők jelezték, hogy a fekete aspiráns oldalára állnának.

Ezek riasztó hírek Hillary Clinton számára, aki - mivel riválisához hasonlóan már neki sincs esélye arra, hogy a júniusban véget érő többfordulós előválasztási periódusban megszerezze a jelöltséghez szükséges számú jelöltet a jelöltállító konvencióra - a szuperdelegátusok segítségével akarja megkaparintani a végső győzelmet.

A Demokrata Párt jelöltválasztó kongresszusán - amelyet augusztus 25-28-án tartanak a coloradói Denverben - csaknem 800 úgynevezett szuperdelegátus is fog szavazni, aki a szabályok értelmében a saját belátása szerint dönthet, melyik aspiránst támogatja. Őket elvben nem kötik a szövetségi államokban rendezett fordulók eredményei. Összesen 4049 küldött dönt majd az elnökjelölt személyéről, a győzelemhez a többség, 2025 szavazata kell.