Warren Buffett is felsorakozott Obama mögé

Vágólapra másolva!
Már a világ leggazdagabb embereként számon tartott Warren Buffett is Barack Obama jelölését támogatja, szerinte ugyanis eldőlt, hogy ő nyerte meg az előválasztási versenyt. Buffett nyilatkozata azért jelentős, mert voltak arra utaló jelek, hogy inkább Hillary Clintonhoz áll közelebb. Az egykori first lady azonban még mindig versenyben van, és koncentrál az újabb keddi előválasztásokra.
Vágólapra másolva!

A Forbes magazin által a világ leggazdagabb emberének tartott Warren Buffett eddig nem kötelezte el magát a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelem egyik résztvevője mellett sem, hétfőn azonban a CNN-nek adott interjújában jelezte, Barack Obamát támogatja.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy bármelyik jelöltre szívesen szavazott volna, és csak azért áll az illinois-i szenátor mellé, mert szerinte mostanra egyértelművé vált, hogy őt indítják a demokraták a november elején esedékes elnökválasztáson.

Buffett elkötelezett demokrata, és tavaly nyáron mind Obama, mind Clinton számára tartott adománygyűjtő rendezvényeket. Attól tartózkodott, hogy nyilvánosan előnyben részesítse bármelyiküket is, bár sajtóbeszámolók szerint egyszer kijelentette, hogy szerinte Clinton az, aki igazán alkalmas az ország vezetésére - írja a CNN.

A first ladyhez való közelségét jelzi, hogy informális tanácsadója is volt gazdasági ügyekben, és közös választói fórumon is részt vett vele még tavaly decemberben.

Az üzletember lépése is azt jelzi, egyre kevesebben hisznek abban, hogy Hillary Clinton képes megfordítani a verseny állását. Barack Obama az előválasztások során több küldöttet állított maga mögé, ráadásul a demokrata párt befolyásos tagjainak, az úgynevezett szuperdelegáltaknak a többsége is őt támogatja.

Kedden újabb két államban tartanak előválasztást: Oregonban és Kentuckyban. Előbbiben várhatóan Barack Obama, az utóbbiban pedig Hillary Clinton fog nyerni a felmérések szerint. A hátralévő három előválasztáson azonban az egykori first ladynek már nincs matematikai esélye arra, hogy behozza lemaradását.