Kevés Clintonnak a felemás kompromisszum

Vágólapra másolva!
Kompromisszumos döntést hozott a demokrata párt a floridai és michigani előválasztási eredmények kérdésében: a két állam korábban távolmaradással büntetett delegáltjai részt vehetnek a nyári konvención, viszont fele annyi szavazati erővel bírnak majd. Hillary Clinton számára az utolsó szalmaszálat jelenthette volna, ha - korlátozás nélkül - ott lehetnek a két állam küldöttei a konvención, így viszont nem sikerült nagyot fordítania az elnökjelöltségért Barack Obamával vívott harcában.
Vágólapra másolva!

Mégis részt vehet valamennyi floridai és michigani küldött a nyár végén esedékes demokrata konvención, de mindannyiuknak csak fél szavazata lesz - így határozott szombaton a demokrata párt jogi bizottsága, amelynek az volt a feladata, hogy eldöntse a floridai és michigani előválasztási eredmények sorsát. A párt korábban úgy döntött, hogy büntetésül az augusztusi konvención sem Florida, sem Michigan delegáltjai nem vehetnek részt, amiért a két államban túl korai időpontban tartották meg az előválasztást.

Erélyes üzenetet kell küldenünk, hogy a jövőben az államok ne szegjék meg az előválasztás időpontjára vonatkozó szabályokat - mondta a bizottság társelnöke, Alexis Herman már a megnyitó beszédében. A jogi bizottság ezt követően elkezdte meghallgatni a két megbüntetett állam küldötteit, akik az itteni eredmények beszámítása mellett érveltek.

A Washington hotel báltermében tartott meghallgatáson jelenlévő csaknem ötszáz néző bekiabálással, tapssal, olykor füttyszóval fejezte ki véleményét, a bizottsági elnök mondandóját is többször félbeszakították, öt óra utána pedig ebédszünetet tartottak. Amikor először a floridai küldöttekre vonatkozó döntést kihirdették, a nézők azt kezdték skandálni, hogy "Denver, denver", ebben a városban tartják augusztusban a konvenciót.

A Barack Obama mögött lemaradó Hillary Clinton számára az utolsó szalmaszálat jelenthette volna, ha a számára legkedvezőbb forgatókönyv szerint valamennyi küldött részt vehet a konvención, hiszen mindkét államban ő nyert. A bizottság jogi szakértői korábban azt javasolták, hogy legfeljebb a delegáltak fele vehessen részt a konvención. A szombati döntés viszont összességében növeli a rá voksolók számát, ugyanakkor lecsökkent a szavazati erejük, miközben Obama még mindig vezet - írja a BBC.

A kilenc órányi feszült tanácskozás után meghozott kompromisszumos döntés ellen Clinton stábja tiltakozott, hiszen a volt first lady szerezte meg a delegátusok többségét mindkét vitatott államban. Clintonék közölték, hogy Michigan tekintetében nem született igazságos döntés, mert megítélésük szerint Clintonnak néggyel több delegátus járna. Az Obama-stáb viszont üdvözölte a kompromisszumot, azt hangoztatva, hogy a bizottság igazságos döntést hozott.

Mindkét államban Hillary Clinton nyert, bár egyik jelölt sem folytatott valódi kampányt, Michiganben Barack Obama nem is szerepelt a szavazólapon. Ahogy egyre több küldött állt Obama mögé, Clinton számára egyre nagyobb jelentősége lett annak, hogy a floridai és michigani küldöttek mégis részt vehessenek a konvención. Ennek ellenére az egykori first lady valószínűleg így sem lesz képes behozni lemaradását, annyival több voksot kapott Obama az előválasztások során.

Az augusztus végi pártkonvención 3409,5 kötött szavazatú delegátus és 823,5 szabadon döntő szuperdelegátus vesz részt, vagyis összesen 4233 küldött szavazhat, ami azt jelenti, hogy a jelöltség megszerzéséhez szükséges többség 2117 voks. A CNN úgy becsüli, hogy a michigani és floridai félszavazatok beszámításával Obama eddig 2051 szavazatot gyűjtött össze, vagyis mindössze 66 voks választja el a jelöltségtől. Clinton 1877 szavazatot tudhat maga mögött.

A hátralevő három előválasztási fordulóban - vasárnap Puerto Ricóban és kedden Dél-Dakotában, illetve Montanában - összesen 86 elkötelezett delegátust osztanak ki a két jelöltaspiráns között. Elemzők úgy számolnak, hogy Obama, még ha veszít is, legalább 30 delegátust szerez kedd estig, tehát már csak 30 szuperdelegátus támogatására lesz szüksége a jelöltség megszerzéséhez.