[origo] - usa 2008> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


EREDMÉNYEK

DEMOKRATÁK

Forrás: Getty ImagesBarack ObamaFelemelkedett a mélyből, reményt és változást hirdet, és már pusztán a jelölése bekerül a történelemkönyvekbe.

REPUBLIKÁNUSOK

Forrás: Getty ImagesJohn McCainPéldát mutatott hősiességből, nem fél kimondani a fájdalmas igazságokat és hajlamos külön utat járni.

Obama nem ragaszkodik a Brandenburgi kapuhoz

MTI|2008. 07. 14., 7:20|

Barack Obama, a Demokrata Párt elnökjelöltje nem ragaszkodik ahhoz, hogy közelgő berlini látogatásán a Brandenburgi kapunál tartson beszédet. Obama a hét végén beszélt erről, arra reagálva, hogy ez a lehetőség belpolitikai vitát keltett Németországban.

Forrás: MTI

A Brandenburgi kapu

Ajánlat

"Megkezdtük az egyeztetést a berlini illetékesekkel, de nem ragaszkodunk egy bizonyos helyszínhez" - mondta az illinois-i szenátor újságíróknak. "Számomra az a fontos, hogy elmondhassam, hogyan gondolkodom a következő amerikai kormányzat szerepéről a transzatlanti szövetség újjáépítésének tekintetében. Nem szeretnék vitát kelteni, és el akarom kerülni, hogy a helyszín elterelje a figyelmet az üzenetről" - mondta.

Az elmúlt napokban Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere nyílt összetűzésbe került Angela Merkel kancellárral a tervezett Obama-beszéd helyszínét illetően. A várható demokrata elnökjelölt állítólag kifejezetten kérte, hogy a szimbolikus jelentőségű Brandenburgi kapunál mondhasson beszédet július 24-én. Míg Merkel ezt külön nyilatkozatban helytelenítette, a polgármester támogatta a helyszínválasztást.

Obama megerősítette, hogy tervezett iraki és afganisztáni látogatására Jack Reed demokrata párti Rhode Island-i szenátor mellett Chuck Hagel republikánus szenátor is elkíséri. Jóllehet bevett szokás, hogy a külföldre látogató kongresszusi delegációkban mindkét párt képviselteti magát, a jelenlegi kiélezett kampányhelyzetben jelentőségteljes lehet, hogy éppen az iraki háború és a Bush-kormányzat vehemens bírálójaként ismert nebraskai republikánus szenátor vesz részt a programon.

RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

PARTNEREK