[origo] - usa 2008> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


EREDMÉNYEK

DEMOKRATÁK

Forrás: Getty ImagesBarack ObamaFelemelkedett a mélyből, reményt és változást hirdet, és már pusztán a jelölése bekerül a történelemkönyvekbe.

REPUBLIKÁNUSOK

Forrás: Getty ImagesJohn McCainPéldát mutatott hősiességből, nem fél kimondani a fájdalmas igazságokat és hajlamos külön utat járni.

Obama szerint bunkerben lapul a kabuli kormány

MTI|2008. 07. 20., 16:46|

Nem jönnek elő bunkerükből, és nem tesznek eleget az ország megszilárdításáért - bírálta a kabuli kormányt Barack Obama szenátor, miután találkozott Hamid Karzai afgán elnökkel. Obama szerint Afganisztán fontosabb hadszintér, mint Irak: míg utóbbiből 2010-re kivonná az amerikai csapatokat, előbbibe tízezres erősítést küldene.

Forrás: MTI

Karzai és Obama

Ajánlat

Hamid Karzai afgán elnökkel ebédelt és tárgyalt vasárnap Kabulban Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, de közös sajtótájékoztatót nem tartottak, miután az amerikai politikus előzőleg élesen bírálta a szerinte bunkerben lapuló afgán elnököt.

A megbeszélésről az afgán elnöki adminisztráció azt közölte, hogy a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemről volt szó. Obama külpolitikája egyik központi kérdésének tartja az afganisztáni lázadás leverését, és tízezerrel több katonát ígért harcba küldeni, ha megnyeri az elnökválasztást. Véleménye szerint Afganisztán, a tálibok és az al Kaida kapcsolatok miatt, nagyobb figyelmet igényelne Washington részéről, mint az iraki háború.

Az Illinois-i szenátor ugyanakkor több ízben éles bírálatokkal illette Karzait és kormányát amiatt, hogy "nem jönnek ki bunkerükből" és nem tesznek eleget az ország újjáépítéséért, a biztonság és a politikai intézményrendszer megszilárdításáért.

Vasárnap reggel Obama Afganisztánba vezényelt amerikai katonákkal találkozott az Eggert támaszponton, ahol afgán katonákat és rendőröket képeznek ki. Programjának további pontjait biztonsági okokból nem közölték, de annyit tudni, hogy elutazott Afganisztánból, és hétfőn már Jordániába várják. Vannak olyan találgatások, hogy útba ejti Irakot is.

Obama hivatalosan nem mint elnökjelölt, hanem egy kétpárti tényfeltáró küldöttség tagjaként utazik, Chuck Hagel republikánus és Jack Reed demokrata párti szenátor társaságában.

RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

PARTNEREK