[origo] - usa 2008> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


EREDMÉNYEK

DEMOKRATÁK

Forrás: Getty ImagesBarack ObamaFelemelkedett a mélyből, reményt és változást hirdet, és már pusztán a jelölése bekerül a történelemkönyvekbe.

REPUBLIKÁNUSOK

Forrás: Getty ImagesJohn McCainPéldát mutatott hősiességből, nem fél kimondani a fájdalmas igazságokat és hajlamos külön utat járni.

Irakban nem beszélt csapatkivonásról Obama

MTI|2008. 07. 21., 19:46|

Iraki vezetőkkel találkozott hétfőn Barack Obama demokrata elnökjelölt, aki a biztonsági kérdésekről tárgyalt az ország miniszterelnökével és államfőjével. Obama korábban azt mondta, megválasztása esetén 16 hónapon belül kivonná az Irakban állomásozó amerikai csapatokat, de ez az elképzelés állítólag nem került szóba a hétfői találkozón.

Forrás: Getty Images

Irakban nem beszélt csapatkivonásról

Ajánlat

Barack Obama demokrata elnökjelölt hétfőn Bagdadban találkozott az iraki állam- és kormányfővel, és első kézből tájékozódott az ország biztonságának helyzetéről. Núri el-Máliki miniszterelnökkel tartott találkozójáról egy szóvivő adott rövid beszámolót, amely szerint Obama nem vetette föl azt a tervét, hogy megválasztása esetén 16 hónap alatt kivonja Irakból az amerikai katonákat. "Ezt a kérdést nem vitattuk meg. Obama nem mondott semmit, ami az iraki kormányt érinti, mert neki nincs semmi hivatalos kormányzati hatásköre" - fogalmazott a szóvivő.

Obama nem elnökjelöltként, hanem egy kongresszusi küldöttség tagjaként járt külföldön, Chuck Hagel republikánus és Jack Reed demokrata párti szenátorral együtt. A szóvivő szerint Irakban körvonalazódik egy olyan elképzelés, amely szerint a külföldi harci erők távoznának 2010 végéig, de ez a biztonsági helyzettől függ. Ez a dátum nagyjából megegyezne Obama nyilvánosságra hozott terveivel. Washingtonban közben hétfőn bejelentették, hogy a készülő amerikai-iraki hosszú távú biztonsági szerződésbe nem kerülhet bele a csapatkivonás pontos dátuma.

RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

PARTNEREK