Majdnem lezuhant Obama repülőgépe

Vágólapra másolva!
Majdnem lezuhant Barack Obama demokrata elnökjelölt repülőgépe egy hónapja. A gép meghibásodott, és a pilóta csak több tizezer láb süllyedés után nyerte vissza uralmát a repülő felett. A demokrata elnökjlölttel és stábjával együtt összesen ötvenen utaztak a magánrepülőn. Az ABC News által megszerzett hangfelvételekből csak egy hónappal az eset után derült ki, mennyire súlyos vészhelyzet lépett fel.
Vágólapra másolva!

Barack Obama demokrata párti elnökjelölt repülőgépe, amely kampánykörútja állomásaira szállítja a szenátort, júliusban meghibásodott repülés közben. A veszély jóval nagyobb volt, mint azt korábban az amerikai Szövetségi Légi Közlekedési Hivatal (Federal Aviation Administration, FAA) közölte - állítja az ABC News a birtokába került felvételekre hivatkozva, melyek a gép pilótája és az irányítótorony közti beszélgetést rögzítik.

A pilóta nem jelentett vészhelyzetet - közölte akkoriban az FAA szóvivője, az illetékes légitársaság, a Midwest Airlines szerint pedig komoly vészhelyzet "nem is merült fel". Az ABC által bemutatott felvételekből viszont ennek ellenkezője derül ki. A pilóta már 41 másodperccel a hiba észlelése után jelezte a légiirányítónak: "Ebben a pillanatban vészhelyzetet szeretnék bejelenteni". Addigra elveszítette az irányítást a gép felett.

Obama MD-81-es típusú gépe július hetedikén szállt fel Chicagóból, nem sokkal a felszállás után azonban irányt váltott kényszerből. A pilóta arról tájékoztatta a demokrata elnökjelöltet és stábjának gépen ülő tagjait, hogy irányítási problémák léptek fel, a gép hánykolódott, és nem tudták kézben tartani. Nem sokkal a tájékoztatás után a pilóta bejelentette a vészhelyzetet a légiirányítóknak. Azt is közölte a toronnyal: "A fedélzeten tartózkodik Obama szenátor és stábja."

A gép szárnyában is meghibásodás lépett fel, és a 32 ezer láb magasságban gyorsan süllyedni kezdett. A központ ekkor megkérdezte, mennyien tartózkodnak a gépen. "51 fő a fedélzeten tartózkodók száma" - közölte a pilóta. Végül sikerült elkerülni a zuhanást, mert a pilóta 10 ezer láb magasságában hirtelen visszanyerte a gép feletti irányítást - írja az ABC News a felvételekre hivatkozva.

Amint a repülőgép landolt St. Louisban, Obama - aki csak részben volt tudatában, mekkora veszélyben is forgott - megkönnyebbülten hívta fel a feleségét, újságíróknak pedig nevetve azt mondta: "Gondoltuk, egy kicsit izgalmasabbá tesszük a mai napot." A kérdésre, hogy a pilóta bejelentése után érzett-e félelmet, azt válaszolta: "Ha a pilóták bemondják, hogy valami probléma lépett fel, az ember meggyőződik róla, hogy elég szorosra húzta-e a biztonsági övét".

Az FAA szóvivője az ABC Newsnak azóta elismerte, hogy valóban vészhelyzet volt a gépen. A repülő meghibásodásának okát még keresik. Addig a légitársaság sem nyilatkozik - olvasható az ABC News honlapján.