Veterán ír lesz Obama alelnökjelöltje

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bejelentették, Joe Biden, veterán demokrata politikus lesz Barack Obama alelnökjelöltje. A Delaware-i szenátor ír katolikus családból származik, mérsékelt liberálisnak tartják, jelenleg a szenátus külügyi bizottságának elnöke. A külügyek szakértőjeként segíthet Obamának elhárítani a republikánusok támadásait, amelyek külpolitikai tapasztalatlanságát emlegetik.
Vágólapra másolva!

Joe Biden, Delaware-i szenátor lesz Barack Obama alelnökjelöltje - jelentette be keleti parti idő szerint szombat hajnalban a demokrata elnökjelölt kampánya. Bident már kedd óta a legesélyesebb jelöltként emlegették a különböző amerikai híradások. A Demokrata Párt a jövő héten, Denverben tartja országos elnökjelölő pártgyűlését. Azon válik majd Obama hivatalosan is pártjának elnökjelöltjévé, Biden pedig alelnökjelöltté.

Az ír katolikus csalából származó 66 éves Biden Delaware leghosszabb ideje szolgáló szenátora - 1973 óta tagja a törvényhozás felső házának, jelenleg hatodik ciklusát tölti -, egyben a szenátus külügyi bizottságának elnöke. Korábban az igazságszolgáltatási bizottságot is vezette.

Bidennek nagy tapasztalta van külpolitikai és védelmi kérdésekben, így jól kiegészítheti Obamát, akinek éppen külpolitikai tapasztalatlanságát emlegeti fel John McCain republikánus jelölt kampánya. Jelöltsége a CNN szerint épp azután vált biztossá, hogy visszatért az oroszok által részben megszállt Grúziában tett kétnapos látogatásáról. Munkásosztálybeli származása pedig segíthet Obamának megnyerni azokat a fizikai dolgozókat, akik korábban Hillary Clintont támogatták.

A szenátor mérsékelt liberális nézeteiről ismert. Őt tartják minden idők ötödik legjelentősebb szenátusi vezetőjének. A demokrata pártban ő is indult az elnökjelöltségért (a 2008-as elnökválasztás alkalmával már harmadszorra, korábban 1988-ban és 2004-ben próbálkozott), ám a január 3-i iowai jelölőgyűléseket követően - ahol egy százalékos eredményt ért el -, kiszállt a versenyből.

Az amerikai sajtó a bejelentés utáni első kommentárokban elsősorban Biden gyengéit emelte ki. "Biden szószátyár ember hírében áll, aki hajlamos zavarba ejtő dolgokat mondani" - írja a The New York Times, amely emlékeztetett arra: a delaware-i szenátor 2007-ben elnökjelölt-aspiránsként azt mondta, "Obama még nem kész az elnökségre". A Los Angeles Times, amely a "bakigép" gúnynévvel illeti Bident, szintén azt írta, hogy a szenátus külügyi bizottságának elnöke "képzett szónok, de sokat bírálják amiatt, hogy bőbeszédű". A USA Today napilap szintén Biden stílusát kritizálta, hozzátéve azért, hogy a szenátor országosan ismert, és jól jöhet megnyerő modora.

Forrás: Getty Images
Barack Obama és Joe Biden

Valószínűleg John McCain republikánus elnökjelölt is eldöntötte már, hogy kit választ elnökjelöltjének. A Time magazin úgy értesült, hogy választása Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóra esett, a New York Times szerint azonban még fontolgatja David Petraeus tábornok, az Irakban harcoló amerikai csapatok főparancsnoka jelölésének lehetőségét is. A Republikánus Párt a jövő hétfőn kezdődő demokrata párti konvenció utáni héten tartja a maga jelöltállító konvencióját.

Az alelnök az elnök után következő személy a hivatali rangsorban. Automatikusan átveszi az elnök feladatát annak halála, lemondása, eltávolítása esetén. Az alelnök az amerikai törvényhozás felső házának, a szenátusnak az elnöke. Az ő szavazata döntő, ha a szentáus szavazategyenlőség miatt nem tudna dűlőre jutni, egyben felügyeli és jóváhagyja a választási bizottság szavazatszámlálásait. További feladatai attól függenek, milyen viszonyt ápol az elnökkel, miben állapodott meg vele. Általában az elnök tanácsadója, de gyakran helyettesíti különböző ceremóniákon is.