Felteszik a koronát a megtorpant Obama fejére

Vágólapra másolva!
Keserű szájízzel ünnepelhetik történelmi jelentőségű elnökjelöltjüket a demokraták a hétfőn kezdődő konvenciójukon az Egyesült Államokban. A nagy felhajtással járó, négynapos gyűlésen kapja meg hivatalosan is a jelölést Barack Obama, aki a felmérések szerint egyre gyengébben szerepel republikánus riválisával szemben. Ráadásul néhány hónap csend után ismét kénytelen szembesülni a Clinton-problémával is. Az [origo] amerikai tudósítójának helyzetjelentése a demokratákról.
Vágólapra másolva!

Tucatnyi "Obama for president" (Obamát elnöknek) tábla - az [origo] tudósítója nagyjából ennyit számolt össze a családi házak kertjében a külvárosokat járva szűk egynapos New York-i és egyhetes minneapolisi tartózkodása alatt. Ettől eltekintve az utcákon, tereken nincs sok jele annak, hogy épp az Egyesült Államok történetének egyik legizgalmasabb elnökválasztási kampánya zajlik. A lapok és a hírcsatornák ugyan tele vannak választási hírekkel, és még a bulvárműsorokban is jól megfér egymás mellett a Michael Phelps külsején gúnyolódó úszónő és Barack Obama hirtelen felbukkant kenyai féltestvére, plakátokkal, szórólapokkal alig találkozni.

Van most azonban egy amerikai város, amely hatalmas dózist kap a kampányból: hétfőn kezdődik a demokrata párt konvenciója a Colorado állambeli Denverben. Ez egy nagyszabású, show-elemekkel tarkított, négy napon át tartó rendezvény, amelyre a Denver Post nevű helyi lap szerint a szervezők 50 ezer résztvevőt várnak, köztük 15 ezer újságírót. Annak ellenére is nagy felhajtás várható, hogy lényegében csak formaságról van szó. A demokrata párt hivatalosan itt fogja megválasztani elnökjelöltnek Barack Obamát, aki a januártól június elejéig tartó előválasztás során, szoros küzdelemben legyőzte Hillary Clintont. Így Obama már az utóbbi, közel három hónapban is elnökjelöltként kampányolhatott, és most csak annyi történik, hogy a több ezer küldött is áldását adja erre.

Mégis vannak érdekes elemei a gyűlésnek. Először is ez az első alkalom az ország történetében, hogy a két meghatározó amerikai párt egyike afroamerikai jelöltet indít az elnökválasztáson. Még ha nem is fogják a faji kérdést boncolgatni a színpadon egymást követő demokrata vezetők, ez a történelmi jelentőségű lépés végig ott lesz a levegőben. Barack Obama ugyan kampánya során gondosan ügyelt arra, hogy ne skatulyázzák be afroamerikai jelöltnek, mégis sokatmondó, hogy a konvenció záróbeszédét Martin Luther King polgárjogi harcos leghíresebb, "I have a dream"-beszédének 45. évfordulóján fogja elmondani. Ez a szónoklat lesz a pártgyűlés csúcspontja, amire Obama stábja még ráerősített azzal, hogy a helyszínt a konvenciónak otthont adó Pepsi Centerből áttették egy 75 ezer ember befogadására alkalmas stadionba.

A Clinton-effektus

Az emelkedett ünnepi hangulatot beárnyékolhatja néhány körülmény. Hillary Clinton és Barack Obama ugyan a kemény előválasztási harc után hamar elásta a csatabárdot, és közös kampányrendezvényeket is tartottak, ahol egymást dicsérgették, a felszín alatt érezhető még a feszültség. A konvención például az egykori first lady neve is ott lesz a szavazólapon, ami ugyan nem veszélyezteti Obama jelölését, de jelzi, hogy sok demokrata nem feltétlenül elégedett pártjuk választásával. Állítólag Obama stábja is jó ötletnek tartotta, hogy a korábbi rivális jelölt legyen a konvención, de erre vélhetően nem került volna sor, ha a Clinton-tábor harcosabb része nem követeli.

A felmérések is azt mutatják, hogy az egykori first ladynek még mindig sok olyan támogatója van, aki nem hajlandó elfogadni Obamát demokrata elnökjelöltként. A CBS News és a New York Times augusztus közepén végzett kutatása szerint az előválasztások során Clintonra szavazó férfiak negyede, a nőknek pedig ötöde válaszolta azt, hogy a republikánus jelöltre, John McCainre fog szavazni. A demokrata konvenció jó alkalom lehet ennek a megosztottságnak a felszámolására, így minden bizonnyal nagy figyelem kíséri majd Hillary Clinton keddi és férje, Bill Clinton korábbi elnök szerdai beszédét. A sebek begyógyítását mindenesetre nehezítheti, hogy az egykori first lady több híve is felháborodással fogadta a hírt, miszerint az Obama-stáb valójában meg sem fontolta azt, hogy Hillary Clintont kérje fel alelnökjelöltnek.

Olvadó előny

A párton belüli konfliktusoknál is jobban aggaszthatja az illinois-i szenátort, hogy a felmérések szerint elolvadt az előnye John McCainnel szemben. Júliusban még 51 százalékon állt, míg McCain támogatottsága csak 44 százalék volt, most azonban a CNN vasárnapi felmérése szerint mindketten a voksok 47 százalékát kapnák meg.

Forrás: Getty Images
Obama és alelnökjelöltje, Joe Biden

Ez már csak azért is nyugtalaníthatja az Obama-stábot, mert a kutatás az után készült, hogy kiderült, Joe Biden szenátor lesz a demokrata alelnökjelölt. Márpedig épp azért esett a választás a három évtizedes szenátusi múlttal rendelkező veterán politikusra, hogy elvegyék az élét az olyan támadásoknak, amelyek szerint Obama túlságosan tapasztalatlan. (A felmérések értelmezését bonyolítja ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban a szavazók nem közvetlenül választanak elnököt, hanem úgynevezett elektorokon keresztül. A CNN becslése szerint ezt figyelembe véve Obama még mindig magabiztosan vezet McCain előtt.)

Aggódás a családi kassza miatt

Az állandó médiafigyelem mellett zajló konvenciónak köszönhetően a demokrata jelölt most lehetőséget kap arra, hogy lendületet adjon gyengélkedő kampányának. Minden felmérés és minden elemzés azt mutatja, hogy a választókat leginkább az amerikai gazdaság sanyarú helyzete, a növekvő munkanélküliség, a hitelválság és a magas üzemanyagárak foglalkoztatják.

"Ha az emberek kapnak egy kész tervet ezeknek a megoldására, akkor nem fogja érdekelni őket, milyen egyéb személyes támadások érik Barack Obamát" - mondta Nick Kimball, a demokrata jelölt Minnesota állambeli kampányközpontjának kommunikációs vezetője egy beszélgetésen, amelyen az [origo] tudósítója is részt vett. Ez azt is jelenti azonban, hogy Obamának mostantól máshogy kell kampányolnia: nem lesz elég a "remény" és "változás" jelszavak hangoztatása, konkrét programot kell készítenie a családi kassza miatt aggódó amerikaiak számára.

Forrás: Getty Images
Tüntetés és rendőri készültség Denverben

Persze közben a republikánusok sem tétlenkednek, ők is gyártják a gazdaság rendbetételét célzó javaslatokat, és közben igyekeznek úgy beállítani a demokrata jelöltet, mint népszerű, de tapasztalatlan médiasztárt. A kampány kezdetén ugyan Obama és McCain is tiszta, övön aluli ütésektől mentes küzdelmet ígért, ennek már nem sok jelét látni. Mindkét oldal azonnal ugrik a rivális legapróbb hibájára is, és azt felnagyítva, időnként szándékosan félreértelmezve tálalja a választóknak.

McCain például egy interjúban nem tudott válaszolni arra, hogy hány háza van (felesége révén egy nagyon vagyonos család tagja), mire a demokraták azonnal készítettek egy reklámot, amely azt hangsúlyozza, a gazdag republikánus jelölt mennyire érzéketlen az átlag amerikaiak anyagi gondjai iránt. A republikánusok sem finomkodnak, egyik klipjükben a rendezvényeire hatalmas tömegeket vonzó Obamát úgy figurázzák ki, hogy "az egyetlen"-nek nevezik, és bevágnak részleteket a Tízparancsolat című filmből, amelyben a Charlton Heston által alakított Mózes éppen kettéválasztja a Vörös-tengert.

Az amerikai elnökválasztási kampányok tapasztalata az, hogy a konvenciók után közvetlenül megugrik a jelölt támogatottsága. A demokraták azonban akkor sem örülhetnek sokáig, ha ez most is így alakul, szeptember első hetében ugyanis kezdődik a republikánusok hasonló rendezvénye a Minnesota állambeli St. Paulban, amely hasonló érdeklődésre számíthat, mint a denveri gyűlés. Az [origo] tudósítója ugyan egyelőre még egyik ház előtt sem botlott McCain megválasztására buzdító táblába, és a politikai környezet - a gyenge gazdaság, a republikánus Bush elnök példátlanul rossz megítélése - is a demokratáknak kedvez a november elején esedékes elnökválasztáson, a mostani állás szerint mégis úgy tűnik, hogy nagyon kemény, nagyon szoros verseny lesz a két oldal között.

Minneapolis, Minnesota - Egyesült Államok

(Munkatársunk a World Press Institute ösztöndíjasaként tartózkodik az Egyesült Államokban.)