Latolgasson, számolgasson!

Vágólapra másolva!
Mennyit kaszálnak a jelöltek a kedden szerzett szavazatokkal? Ki az, aki nehezebb helyzetbe került és ki az, aki hátradőlhet? Eredmények feketén-fehéren.
Vágólapra másolva!

A demokraták 4049, a republikánusok 2380 küldött szavazatáért küzdenek az előválasztásokon. Ha valaki ennek több mint a felét megszerzi, akkor ő lesz pártja elnökjelöltje.

A demokratáknál a szavazatok arányában osztoznak a jelöltek a küldötteken minden államban, de van olyan állam, ahol a területi (megyei) eredmények külön számítanak, azaz nem biztos, hogy az szerzi a legtöbb jelöltet, aki összességében a legtöbb szavazatot kapja az államban. (Van olyan állam is, amelyiknek az eredménye nem számít, de ezt most hagyjuk.) A rendszert feltehetően senki nem érti, csak az, aki kitalálta, illetve a pártok maguk. A bizonytalanságot mutatja, hogy ahány amerikai hírportál, annyi becslés jelenik meg a jelöltek eredményeiről.

Nézzük hogyan áll a jelöltségért folyó verseny a szuperkedd után!

Demokraták

Ki hány államban nyert eddig?

Barack Obama - 15 állam (Alabama, Alaszka, Colorado, Connecticut, Delaware, Dél-Karolina, Észak-Dakota, Georgia, Idaho, Illinois, Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Utah)
Hillary Clinton - 12 állam (Arizona, Arkansas, Florida, Kalifornia, Massachusetts, Michigan, New Jersey, New York, Oklahoma, Nevada, New Hampshire, Tennessee)

Kinek mennyi küldöttje van eddig a már említett 4049-ből?

Hillary Clinton - CNN 631; AP 656
Barack Obama - CNN 525; AP 558

Az eredményekből az olvasható ki, hogy bár Obama jól tartja magát a rámenős Clintonnal szemben, az igazán fontos (sok küldöttet adó) államokban nem tudja megverni, ezért rosszabbul álla küldöttek számát tekintve. Mivel azonban még hátra van pár nagyobb állam jelölőgyűlése (ilyen pl. Texas), ezért a küzdelem nincs lefutva, bár Obamának nehéz dolga lesz.

Republikánusok

Ki hány államban nyert eddig?

John McCain - 12 állam (Arizona, Connecticut, Delaware, Dél-Karolina, Florida, Illinois, Kalifornia, Missouri, New Hampshire, New Jersey, New York, Oklahoma)
Mitt Romney - 10 állam (Colorado, Észak-Dakota, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Montana, Nevada, Utah, Wyoming)
Mike Huckabee - 6 állam (Alabama, Arkansas, Georgia, Iowa, Nyugat-Virginia, Tennessee)

Kinek mennyi küldöttje van eddig a 2380-ból?

John McCain - CNN 487; AP 522
Mitt Romney - CNN 176; AP 223
Mike Huckabee - CNN 122; AP 142

Huckabee esélyei keddi szépítése ellenére sem lettek jobbak, Romney pedig a jelek szerint nem tud igazi erőt felvonultatni. McCain befoghatatlannak tűnik, de jöhetnek még fordulatok. Például ha egyik vetélytársa visszalép, akkor felborulhat a szavazatok eloszlása.