Obama szorongat, McCain lassan befut

Vágólapra másolva!
Barack Obama és John McCain nyerték a keddi előválasztásokat az egyesült államokban. Obama ezzel zsinórban a 8. előválasztást nyerte meg a demokratáknál és úgy tűnik, egyre nagyobb a zavar riválisa, Hillary Clinton táborában. A CNN szerint Obama olyan jól áll, hogy már át is vette a vezetést. A republikánus McCain pár lépésre van csak a végső győzelemtől.
Vágólapra másolva!

Barack Obama itthoni idő szerint kedden hajnalban a Washingtonban, Virginiában és Marylanden tartott előválasztáson is legyőzte Hillay Clintont.

Obama győzelme rendkívül értékes, hiszen északi államokban sikerült megvernie Clintont, méghozzá nem is kicsit: a legkisebb arányú különbség Marylanden volt, de itt is rávert 23 százalékot Clintonra. Washingtonban viszont magabiztos, 51 százalékos különbséggel nyert.

Virginiában ráadásul Obama nagyon jól szerepelt a nők, a fehérek és az alacsony jövedelmű rétegek körében is, akik hagyományosan Clintonra szavaznak. Rosszul jön Clintonnak az is, hogy a szuperkedden, amikor 24 államban tartottak egyszerre előválasztást, nem tudott elhúzni Obamától, nagyjából döntetlenre végeztek. Azóta viszont a nyolc előválasztást nyert zsinórban Obama.

Obamát segítette ugyanakkor kedden a három állam jelentős fekete lakossága. A CNN számításai szerint Obama már meg is előzte Clintont, igaz, az AP úgy kalkulál, hogy ha hajszállal is, de Clinton gyűjtött eddig több küldöttet.

A CNN blogírója megjegyzi, hogy Clinton se most, se a hétvégi előválasztások után nem gratulált Obamának, hanem igyekszik erőltetni azt az üzenetet, hogy minden a március 4-i texas-i választáson dől el. Clinton zavarát mutatja ugyanakkor az is, hogy hétfőn lecserélte kampányfőnökét.

McCain menetel

Republikánus oldalon sokkal egyszerűbb a helyzet. A három keddi előválasztást is behúzta John McCain. Bár több kritika éri a toronymagasan vezető McCaint, mert sokak szerint nem elég konzervatív, úgy tűnik, nem lehet tőle elvenni a győzelmet. A CNN ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy Mike Huckabee, McCain egyetlen versenyben maradt ellenfele nagyon szimpatikusan kampányol.